spacex.com archyvo nuotr.

Nepilotuojama krovininė kosminė kapsulė “Dragon”, gabenanti svarbių medicinos mėginių siuntą iš Tarptautinės kosminės stoties, sekmadienį parašiutu nusileido į Ramųjį vandenyną, užbaigdama pirmąjį oficialų reisą pagal milijardo dolerių vertės kontraktą su JAV Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija “NASA.

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė “SpaceX” sėkmingai nuleido “Dragon” iš orbitos, o kapsulė nusileido už kelių šimtų kilometrų nuo Žemutinės Kalifornijos pakrantės.

“Ši istorinė misija žymi Amerikos galimybės skraidinti į stotį ir grąžinti kritiškai svarbius krovinius atkūrimą”, – sakoma “SpaceX” įkūrėjo milijardieriaus Elono Musko (Elono Masko) pranešime.

NASA vadovas Charlesas Boldenas (Čarlzas Boldenas) taip pat gyrė “Amerikos išradingumą”, dėl kurio ši misija tapo įmanoma.

Keliomis valandomis anksčiau TKS astronautai panaudojo didžiulį manipuliatorių, paleisdami komercinę kosminę kapsulę skrieti žemyn iš 410 kilometrų aukščio. Kapsulei grįžtant į Žemę, “SpaceX” informavo apie pažangą žinutėmis socialiniame tinkle “Twitter”.

“Dragon” pargabeno beveik 907 kilogramus mokslinių bandymų medžiagos ir pasenusios stoties įrangos. Ko gera, labiausiai buvo laukiama beveik 500 užšaldytų kraujo ir šlapimo mėginių, paimtų iš stoties įgulos narių per pastaruosius metus.

“Dragon” šiuo metu yra vienintelis aparatas, galintis skraidinti krovinius iš TKS, nes NASA erdvėlaiviai jau tapo muziejų eksponatais. Erdvėlaivis “Atlantis” paskutinį kartą į orbitinę stotį skrido pernai liepą.

“SpaceX”, kurios oficialus pavadinimas – “Space Exploration Technologies Corp.”, paleido kapsulę prieš tris savaites iš Kanaveralo kyšulio, prikrautą maisto, drabužių ir kitų stočiai reikalingų atsargų. TKS įgula, kurią dabar vėl sudaro šeši žmonės, buvo pamaloninta ledais ir šviežiais obuoliais.

Tai buvo antrasis “Dragon” grįžimas iš orbitinės laboratorijos, mat gegužę įvykęs pirmasis skrydis tebuvo demonstracinis. Naujoji misija bus pirmoji iš 12, numatytų pagal 1,6 mlrd. dolerių (4,27 mlrd. litų) vertės kontraktą su NASA.

“Buvo miela, kai ji buvo prisijungusi, – TKS įgulos vadovė Sunita Williams (Sunita Viljams) sakė, kai “Dragon” nuskriejo tolyn. – Mes ją prisijaukinome, parsinešėm namo ir, tiesiogine bei perkeltine prasme, dalelė mūsų grįžta namo į Žemę tame kosminiame aparate.”

“Dragon” bus ištraukta iš Ramiojo vandenyno ir pakrauta į 30 metrų ilgio laivą, kuris ją nuplukdys į Los Andželą.

Iš ten ji bus pervežta į Makgregoro miestą Teksase.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: