(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis pirmomis šių metų savaitėmis Kauno apskrityje žymiai padaugėjo susirgimo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis atvejų. Bendras rodiklis jau yra pasiekęs epidemijos lygį – 105,5 atvejai 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Gripo atvejų skaičius kol kas nėra labai didelis, ir šios savaitės pradžioje sudarė tik 15,5 proc. viso sergamumo, tačiau įvertinęs sergamumo tempus, Kauno visuomenės sveikatos centras rekomenduoja skelbti gripo epidemiją. Atsižvelgdamas į šią situaciją Garliavos pirminės sveikatos priežiūros centras pasirūpino nemokamų priešvirusinių vaistų atsargomis ir ragina savo pacientus, vos pasireiškus gripo požymiams, nedelsti ir kreiptis į šeimos gydytoją.

Darbuotojai, dirbantys socialinės paskirties įstaigose, taip pat įstaigose, užtikrinančiose būtinuosius poreikius (elektros ir šilumos energijos, geriamojo vandens tiekimo, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, policijos patrulinių tarnybų darbuotojai), prisirašę prie VšĮ Garliavos pirminės sveikatos priežiūros centro, pasireiškus gripo požymiams pirmumo tvarka aprūpinami nemokamu prieš virusinių vaistų kursu. „Antivirusiniai vaistai pirmiausia skiriami pacientams pagal prioritetines gyventojų grupes, kurios patvirtintos Sveikatos apsaugos ministerijos. Šių vaistų galimą poreikį apskaičiavome pagal specialią metodiką, todėl jų mūsų pacientams neturėtų trūkti. Pagal šeimos gydytojų paskyrimus nemokamai bus aprūpinami ne tik prioritetinių grupių, bet ir kiti pacientai, kuriems bus nustatyta šių vaistų vartojimo indikacija“, – teigia Garliavos PSPC direktorė Nijolė Kliučienė.

Pasak direktorės, šiuo metu į Garliavos PSPC kreipiasi žymiai daugiau žmonių, negaluojančių peršalimo ligomis, o gripo atvejai kol kas pavieniai. Tačiau ligos plitimo geografija rodo, kad bet kada gali prasidėti gripo protrūkis, todėl centras jau yra paruošęs vaistų atsargas.
„Vaistai nuo gripo pacientams skiriami nemokamai, tad raginame žmones nelaukti, kol liga sustiprės, ir vos pajutus pirmuosius negalavimo požymius kreiptis į šeimos gydytoją. Laiku pradėjus vartoti vaistus, greičiau pašalinami ligos simptomai ir sumažėja pavojingų ligos komplikacijų tikimybė“, – pataria Garliavos PSPC direktorė.

Kad nors ir nedaug, bet jau įsisirgę pacientai kreipiasi į gydytoją, atkreipė dėmesį Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Adolfas Augustinavičius. Šiame centre, kaip ir Pakaunės PSPC, kol kas nejuntamas gripu sergančiųjų antplūdis, tačiau antivirusinių vaistų atsargomis taip pat pasirūpinta. „Užsakydami vaistus, atsižvelgėme į praėjusių metų statistiką, o gavome net šiek tiek daugiau, tačiau kol kas gripu sergančių žmonių antplūdžio nepajutome ir sergamumas epidemijos lygio dar nepasiekė. Ambulatorijose dirbantys gydytojai naudojasi vienkartinėmis kaukėmis, pirštinėmis, dalis personalo yra pasiskiepiję nuo gripo“, – teigia Pakaunės PSPC direktorius Jonas Bielskis.

Šį rudenį ir žiemą Pakaunės PSPC nuo gripo pasiskiepijo apie 640 Kauno rajono gyventojų, tai yra daugiau nei pernai, o Vilkijos PSPC pacientų, norinčių skiepytis, sumažėjo. Medikų nuomone, tai žmones galėjo paveikti įvairiose žiniasklaidos priemonėse pateikiamas neigiamas požiūris į skiepus bei baimė išprovokuoti galimą alergiją vaistams.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: