© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai Sergejus Lavrovas ir Urmas Paetas (Urmas Pajetas) antradienį Maskvoje pasirašė susitarimus dėl valstybinės sienos tarp šių šalių.

Ministrai pasirašė susitarimus dėl valstybinės sienos ir dėl jūros sienos Narvos ir Suomijos įlankose, taip pat – susitarimą dėl diplomatinio nekilnojamojo turto, pagal kurį Estijai bus perduotas diplomatinės atstovybės pastatas Maskvoje, o Rusijai – Taline.

Susitarimai dėl sienos įsigalios 30 dienų po to, kai bus apsikeista ratifikavimo raštais.

Šių dokumentų tekstų parengimas truko 23 metus.

Estijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai U.Paetas ir S.Lavrovas 2005 metų gegužę Maskvoje pasirašė susitarimus dėl sausumos ir jūros sienos.

Tačiau Estijos parlamentas į šių sutarčių ratifikavimo įstatymą įtraukė preambulę dėl 1920 metų Tartu taikos sutarties galiojimo. Pagal tą sutartį sovietinė Rusija pirmoji pripažino Estijos valstybės nepriklausomybę, pagal ją ėjo ir ikikarinė siena.

Rusija Tartu taikos sutartį laiko tik istoriniu dokumentu ir Estijos parlamento sprendimą įvertino kaip bandymą užsirezervuoti ateičiai teritorines pretenzijas Rusijai. Pretenzijos galėjo kilti dėl dviejų pasienio su Estija miestų.

Estija ne kartą atmetė tokius priekaištus, bet Rusija vis tiek atšaukė savo parašus po sienų sutartimi.

Estijos ir Rusijos konsultacijos dėl naujos sienų sutarties prasidėjo 2012 metų pabaigoje ir per septynis mėnesius buvo surengti trys ratai. Po trečio rato gegužės 8 dieną Estijos parlamento Užsienio reikalų komitetas priėjo prie išvados, kad naujos sutarties parengimo darbai baigti.

Antradienį Maskvoje pasirašytam sutarties tekstui Rusijos vyriausybė pritarė rugsėjo mėnesį.

Estija ir Rusija, įsigaliojus sienų sutarčiai, koreguodama demarkacinę liniją apsikeis vienodomis 128,6 ha teritorijomis.

“Įsigaliojus sienos sutarčiai šalys pakoreguos demarkacinę liniją, kad ji būtų logiškai nubrėžta landšafto požiūriu. Bus keičiamasi stambiomis ir smulkiomis teritorijos dalimis ir nė viena šalis negaus daugiau, nei atidavė”, – anksčiau BNS paaiškino U.Paetas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: