© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos pirmadienį apkaltino Maskvą aprūpinant prorusiškus separatistus Ukrainoje karine įranga, tokia kaip tankai ir raketų sistemos.

Vašingtonas taip pat teigia, kad Maskva telkia pajėgas prie neramios abiejų šalių sienos.

“Nors Rusija sako siekianti taikos, jos veiksmai neatitinka šios retorikos. Neturime jokių įrodymų, kad Rusijos pagalba separatistams liovėsi, – nurodė JAV Valstybės departamentas. – Iš tiesų laikomės nuomonės, kad Rusija toliau aprūpina juos (sukilėlius) sunkiaisiais ginklais, kitokia karine įranga ir (juos) finansuoja, taip pat leidžia kovotojams laisvai patekti į Ukrainą.”

Šie kaltinimai nuskambėjo tuo metu, kai Ukrainos pajėgos ieškojo vieno sudužusio karinio transporto lėktuvo įgulos, o Kijevas paskelbė, jog tas orlaivis “tikriausiai” buvo numuštas iš Rusijos paleista raketa. Tas incidentas dar labiau didina įtampą tarp abiejų šalių.

Savo išsamiame “faktų sąvade” JAV Valstybės departamentas atkreipė dėmesį į vieną “dislokavimo vietą” Rusijos pietvakariuose, sakydamas, jog Maskva ten “toliau telkia reikšmingus kiekius technikos”.

Departamentas nurodė, kad toje vietovėje sutelktų tankų, šarvuočių ir raketinių salvinės ugnies sistemų skaičius apytikriai padvigubėjo.

Pasak Vašingtono, į tą vietą, kurioje taip pat laikomi artilerijos pabūklai, atgabenta “pažangesnių gynybos sistemų”.

JAV pareigūnai teigė neabejojantys, kad Maskva į tą vietovę siunčia papildomus tankus, kurie nebėra aktyviai naudojami armijos.

“Esame susirūpinę, kad daug tos įrangos bus perduota separatistams, ir esame įsitikinę, kad Rusija jau pasiuntė tankų ir reaktyvinės ugnies sistemų iš tos vietos”, – sakoma pranešime.

“Turima informacija rodo, kad Maskva neseniai perdavė separatistams sovietų laikų tankų bei artilerijos ir kad praeitą savaitgalį kelios karinės mašinos kirto sieną”, – pridūrė Valstybės departamentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: