© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusija žada skirti 10 mlrd. JAV dolerių paskolą Baltarusijai atominei elektrinei Astrave, netoli sienos su Lietuva, statybai, skelbiama Rusijos vyriausybės interneto svetainėje. Vyriausybė įpareigojo žinybas derėtis su Baltarusija, o deryboms pasibaigus sėkmingai, – pasirašyti protokolą dėl paskolos.

Paskola turėtų padengti 90 proc. Baltarusijos AE statybos išlaidų.

Baltarusijos vyriausybė ir “Belvnešekonombank” su Rusijos “Vnešekonombank” gegužę pasirašė 500 mln. JAV dolerių paskolos Baltarusijos AE statybai sutartį. Tarpvalstybinę sutartį dėl pirmosios Baltarusijos AE projekto įgyvendinimo šalys pasirašė 2011 metų spalį.

2011 metų pradžioje tuometinis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija pasirengusi skirti Baltarusijai kreditą atominei elektrinei – tuomet projektas vertintas apie 6 mlrd. JAV dolerių, o su infrastruktūra – 9,4 mlrd. dolerių. Baltarusija jau tada siekė gauti iš Rusijos 9 mlrd. dolerių paskolą.

2011 metų rugsėjį Baltarusija pareiškė, kad nori didesnės paskolos – 10 mlrd. dolerių, o lapkritį V.Putinas pareiškė, jog Rusija skiria iki 10 mlrd. JAV dolerių paskolą – 2012 metų birželį tokia sutartis buvo pasirašyta.

Skelbiama, kad Astravo AE turės du reaktorius, kurių kiekvieno nominali galia – 1194 megavatai, o visos jėgainės – 2388 megavatai. Pirmasis reaktorius turėtų pradėti veikti 2018-aisiais, antrasis – 2019 metais. Elektrinės eksploatacijos laikotarpis – 50 metų, vidutinė elektros gamyba per metus dirbant baziniu režimu – 17,095 mlrd. kilovatvalandžių.

Statybos generalinė rangovė – Rusijos valstybinės branduolinės energetikos korporacijos “Rosatom” antrinė įmonė “Atomstrojeksport”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: