© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusija trečiadienį pažadėjo užkirsti kelią kraujo praliejimui Ukrainoje, įskaitant atakas prieš Rusijos piliečius.

“Mes neleisime kraujo liejimo. Neleisime kėsintis į Ukrainos gyventojų, taip pat Ukrainoje gyvenančių Rusijos piliečių gyvybes ir gerovę”, – Madride viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Madride.

S.Lavrovas perspėjo Vakarų šalis nepalaikyti žmonių, atėjusių į valdžią Ukrainoje “nekonstituciniu būdu”.

“Jeigu taip nuolaidžiaujame žmonėms, kurie dabar mėgina vadovauti mūsų didelei gerai istorinei kaimynei, visi turime suprasti, kad blogas pavyzdys labai užkrečiamas, ir būtina visuomet elgtis nuosekliai, be kokių nors dvigubų standartų”, – Rusijos diplomatijos vadovas sakė po derybų su Ispanijos užsienio reikalų ministru Jose Manueliu Garcia-Margallo (Chosė Manueliu Garsija Margalju).

S.Lavrovas pareiškė, kad dabartinė įtempta padėtis Ukrainoje susiklostė, nes “tarptautinė bendruomenė nesugebėjo laiku draugiškai reaguoti į antivyriausybinius protestus, kurie vyko ginkluotiems asmenims šiurkščiai pažeidžiant Ukrainos įstatymus – priešingai, tie protestai buvo palaikomi ir skatinami”.

“Karščiausia fazė toje krizėje … prasidėjo, kai iš esmės įvyko ginkluotas valdžios užgrobimas, pažeidžiant Ukrainos konstituciją, o teisėtai išrinktas prezidentas buvo nušalintas metodu, kuris nenumatomas nei Ukrainos konstitucijos, nei įstatymų”, – aiškino jis.

“Valstybės teritorinis vientisumas ir nepriklausomybė visada turi būti gerbiama. Be abejo, reikia laikytis tarptautinių įstatymų – pagal Jungtinių Tautų Chartiją, taip pat Helsinkio sutartį ir 1997 metų sutartį tarp Rusijos ir Ukrainos”, – pažymėjo S.Lavrovas.

Pasak jo, pagal Ukrainos konstituciją šalies teritorija yra nedaloma, o Krymas yra jos dalis.

Tuo tarpu Ispanijos diplomatijos vadovas perspėjo, kad “dialogo logikos negalima keisti konfrontacijos logika”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: