© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ortodoksų tikintieji antradienio naktį pradėjo švęsti vieną svarbiausių savo švenčių – Kalėdas.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia tebesilaiko Julijaus kalendoriaus, pagal kurį Kalėdų diena yra ne gruodžio 25-oji, o sausio 7-oji. Rusijoje tai yra valstybinė šventė.

Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas, pagal tradiciją, Kristaus Išganytojo katedroje celebravo pagrindines Kalėdų pamaldas.

Patriarchas Kirilas ir Rusijos vyriausybės vadovas Dmitrijus Medvedevas prie Kristaus Išganytojo katedros altoriaus pasikeitė kalėdinėmis atminimo dovanomis, pranešė Maskvos patriarchato spaudos tarnybos vadovas Aleksandras Volkovas.

D.Medvedevas, kuris į pagrindinę šalies šventovę atvyko su žmona, patriarchui įteikė baltų rožių puokštę ir pasveikino Rusų Ortodoksų Bažnyčios vadovą sulaukus Kalėdų.

Visus ortodoksų tikinčiuosius, švenčiančius Išganytojo gimimą, taip pat pasveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pranešė antradienį Kremliaus spaudos tarnyba.

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai rusų laiko save ortodoksais, bet cerkvėse reguliariai lankosi daug mažiau žmonių, nors po komunistinės Sovietų Sąjungos žlugimo religija vėl įgavo didesnę reikšmę.

Gimusį pasaulio Išganytoją šią naktį taip pat garbino Serbų, Gruzinų ir Jeruzalės Bažnyčios, kurios taip pat gyvena pagal Julijaus kalendorių. Vienos svarbiausių pamaldų vyko Betliejuje – bazilikoje, pastatytoje virš Kristaus Gimimo olos skliautų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: