(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pirmadienį Kauno miesto savivaldybės vadovai ir už gatvių priežiūrą atsakingų skyrių specialistai susitiko su įmonės „Kordab“ atstovais, kurie pristatė gatvių kokybės stebėsenos sistemą.

Įmonė siūlo Lietuvos savivaldybėms gatvių kokybės sistemą, kuri padeda nustatyti bendrą gatvių būklę mieste, pateikia išsamius statistinius duomenis apie turimą gatvių plotą ir ilgį, ženklų gatvėse išdėstymą. Pasak „Kordab“ įmonės atstovų sistema yra naudinga, nes padeda paskaičiuoti, kiek lėšų reikės konkrečiam gatvės ruožui suremontuoti, savivaldybė gali pagal specialios technikos surinktus duomenis nustatyti gatvių tvarkymo prioritetus.

UAB „Kordab“ priklauso „Kordab“ įmonių grupei, kuri įkurta 1981 metais. Ši įmonių grupė apjungia kartu pagrindinę įmonę Švedijoje – „Kordab International AB“ ir dvi dukterines įmones Lenkijoje ir Lietuvoje.

Ši įmonė nėra vienintelė, kuri pasiūlė Kauno miesto savivaldybei gatvių kokybės nustatymo sistemą. Prieš mėnesį Vilniaus Gedimino technikos universiteto atstovai taip pat pristatė savo paslaugas savivaldybės specialistams.

VGTU veikia mokslo laboratorija, kuri atlieka gatvių kokybės tyrimus. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus lėšos gatvėms remontuoti iš Kelių priežiūros programos skiriamos tik tada, kai iš anksto yra parengtas gatvių taisymo prioritetinis projektas.

Gatvių tyrimo kaina priklauso nuo to, ar sukaupti duomenys, kada ir kaip gatvė buvo remontuota. Jeigu tokių duomenų nėra, gatvę daugelyje vietų reikia gręžti, tuomet ir kaina kinta.

Kaune yra 910 kilometrų gatvių. Trečdaliu jų važinėja visuomeninis transportas, todėl tyrimus rekomenduojama pirmiausia atlikti šiose gatvėse.

Gediminas Salvanavičius

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: