(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Seimas pradės svarstyti Susisiekimo ministerijos siūlymą įteisinti galimybę piliečiams balsuoti elektroniniu būdu Seimo, Prezidento, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų rinkimuose, o taip pat referendumuose. Tokiam siūlymui jau yra pritarusi Vyriausybė. „Balsavimas internetu – geras būdas padidinti rinkėjų aktyvumą. Jis taip pat sutaupytų rinkimams skiriamų lėšų, žmogiškųjų resursų ir laiko bei būtų vienas didžiausių žingsnių įgyvendinant e-valdžios koncepciją Lietuvoje“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Įteisinus elektroninį balsavimą, piliečiams bus sudarytos platesnės ir palankesnės galimybės dalyvauti rinkimuose ir referendumuose, sumažės prielaidos rinkėjų balsų papirkinėjimui ir korupcijos galimybėms, bus skatinamas informacinių technologijų naudojimas. Pažymėtina, kad balsavimas internetu neribos galimybės balsuoti ir tradiciniais būdais bei atitiks visus teisės aktų nustatytus reikalavimus ir principus.

Išankstiniais vertinimais, balsavimui internetu įgyvendinti gali prireikti apie 7 mln. litų.

Apklausų duomenimis, galimybės balsuoti internetu jau laukia Lietuvos gyventojai: 78 proc. piliečių pritaria balsavimo internetu įteisinimui, o 41,4 proc. rinkėjų patys pasinaudotų tokia galimybe.

Balsavimą internetu sėkmingai taiko Estija – čia vyko jau keletas rinkimų, kuriuose buvo galima balsuoti ir internetu.

LR Susisiekimo ministerija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: