G. Barysaitės/prezidente.lt nuotr.

Seimo bandymas nepritarus prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai atleisti generalinį prokurorą Darių Valį yra tiesioginis teisėsaugos institucijų politizavimas, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

“Manyčiau – taip vertinu ne tik aš, bet ir konstitucinės teisės ekspertai, – kad Seimo mėginimas per ataskaitos pritarimą ar nepritarimą versti prokurorą yra tiesioginis teisėsaugos institucijų, įskaitant prokuratūrą, politizavimas, ir aš pasakyčiau, kad dalis Seimo demonstruoja nepagarbą Konstitucijai”, – antradienį portalo 15min.lt skelbiamame interviu sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė vertinanti D.Valio vykdomą prokuratūros reformą labai pozityviai. Anot šalies vadovės, priežastys bandyti jį atleisti – politinės.

“Greičiausia priežastys ne prokuratūroje ir ne prokurore, o visai kitos – matyt, politinės. Daliai šio Seimo kol kas labiau priimtina tokia elgsena, kaip destrukcija, kerštavimas, sąskaitų suvedinėjimas, bet ne darbas valstybės labui. Mes jau metus matome tokių destruktyvių sąskaitų suvedinėjimų. Kokių nors rimtų pasiūlymų ar rimtų darbų šis Seimas dar nepademonstravo”, – teigė ji.

Prezidentės nuomone, taip iš dalies gali būti dėl to, jog dalis parlamentarų siekia pasisavinti ES paramą.

“Viena iš priežasčių gali būti negebėjimas, kita – kad dalis Seimo atėjo ne dirbti Lietuvos žmonėms, o pasisavinti europinius pinigus, kurie ateina nuo 2014 metų. Galbūt todėl buvo priimtas toks Viešųjų pirkimų įstatymas, kurį tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba, tiek “Transparency International” Lietuvos skyrius, tiek kitos teisėsaugos institucijos įvertino kaip korupcinį”, – teigė D.Grybauskaitė.

“Akivaizdu, kad daliai Seimo darbai ir interesai yra visai kitur. Esant tokiems tikslams, prokuroras, kuris nekreipia dėmesio į spaudimą, o daro, kas jam priklauso, labai daug kam nepatinka”, – tvirtino prezidentė.

Spalio 1 dieną Seimas nepritarė prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai. Pagal Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) parengtą ir Seimo priimtą nutarimą, “prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas”.

Be to, TTK buvo pavesta parengti nutarimo projektą dėl siūlymo atleisti generalinį prokurorą D.Valį iš pareigų.

Seimas pavasario sesijoje yra priėmęs Seimo statuto pataisas, kad parlamentui priėmus nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui gali būti pavesta pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš pareigų projektą.

Generalinį prokurorą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: