Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiaurės Korėja praėjusią savaitę prie savo vakarinių krantų išbandė artimojo nuotolio raketą, teigiama ketvirtadienį paskelbtame pranešime, kuriame nurodoma, kad raketa buvo paleista kitą dieną po to, kai Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung-Bakas (Li Mjungbakas) surengė aukšto lygio saugumo pareigūnų susitikimą.

Viena priešlaivinę raketa į Geltonąją jūrą buvo paleista rugsėjo 27 dieną; ji nuskrido maždaug 80-90 km, cituodama šaltinį Seulo vyriausybėje pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra “Yonhap”.

“Šis bandymas gali būti dalis įprastų Šiaurės (Korėjos) pastangų didinti savo pajėgumus ir nuotolį, bet būta vertinimo, kad tai galėjo būti reakcija į mūsų vyriausybės žingsnį”, – sakė šaltinis.

Rugsėjo 26 dieną Lee Myung-Bakas ir jo aukščiausio rango saugumo pareigūnai paragino Šiaurės Korėją nutraukti bet kokius bandymus paveikti gruodį įvyksiančius Pietų Korėjos prezidento rinkimus. Jie pakartojo savo pažadą griežtai nubausti Šiaurės Korėją už bet kokias provokacijas.

Pchenjanas dažnai atlieka tokius artimojo nuotolio raketų bandymus, bet jų laikas kartais sutampa su įtampos periodais.

Pietų Korėjos karinis jūrų laivynas rugsėjo 21 dieną paleido įspėjamuosius šūvius, kad priverstų grįžti Šiaurės Korėjos žvejų laivus, kirtusius ginčijamą sieną Geltonojoje jūroje. Tai buvo vienas iš daugelio tokių įsibrovimų.

Pchenjanas pasmerkė tą šaudymą ir pagrasino atsakyti “galingu (Šiaurės Korėjos) priešakinių dalinių, kurie nežino jokių ribų, smūgiu”.

Pietų Korėjoje gruodžio 19 dieną bus renkamas prezidentas ir baiminamasi, kad Pchenjanas gali siekti išprovokuoti kokį nors incidentą, kuris užtemdytų rinkimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: