© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžioji Sirijos cheminių ginklų dalis yra neparengta koviniam panaudojimui, todėl šis arsenalas gali būti sunaikintas greičiau nei manyta, ketvirtadienį paskelbė JAV dienraštis “The Washington Post”, cituodamas konfidencialius Amerikos ir Rusijos įvertinimus.

Pranešime sakoma, kad Amerikos ir Rusijos pareigūnai dabar įsitikinę, kad visas Sirijos cheminis arsenalas gali būti likviduotas per devynis mėnesius ir kad koviniam panaudojimui neparengtos cheminės medžiagos yra sunkiau paslepiamos arba užgrobiamos teroristinių organizacijų.

“The Washington Post” citavo du neįvardytus asmenis, kurie buvo informuoti apie atliktą analizę. Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai JAV ir Rusija susitarė dėl svarbaus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos projekto, pagal kurį numatoma sunaikinti Sirijos cheminius ginklus.

Ši rezoliucija gali tapti pirmąja, paskelbta 15 narių turinčios Tarybos nuo kruvino konflikto pradžios Sirijoje 2011-ųjų kovą.

Pasak diplomatų, ta rezoliucija suteiks Saugumo Tarybai galimybę spręsti dėl sankcijų Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), jeigu būtų nustatyta, kad Damaskas nesilaiko Rusijos ir JAV pasiūlyto nusiginklavimo plano.

“The Washington Post” pranešė, kad uždaruose ginklų ekspertų pasitarimuose analitikai paskelbė, jog Sirija turi daugiau nei 1 000 tonų cheminių ginklų, įskaitant 300 tonų garstyčių dujų.

Tačiau kita šių atsargų dalis yra sudaryta iš nervus paralyžiuojančių dujų prekursorių, kurie yra “neparuošti koviniam panaudojimui” ir laikomi “skystu pavidalu didelėse talpose”, todėl šias atsargas būtų lengviau sunaikinti.

Pranešime nurodoma, kad du cheminiai prekursoriai turi būti sumaišyti naudojant specialią įrangą, kad būtų gautos nervus paralyžiuojančios zarino dujos, prieš išpilstant jas į raketų galvutes arba artilerijos sviedinius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: