Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ginkluota JAV intervencija Sirijoje neišspręstų pilietinio karo toje šalyje, o jos sukilėliai vargu ar palaikytų Amerikos interesus, Jungtinių Valstijų kariuomenės vadas perspėjo savo laiške Kongresui.

Pasisakydamas prieš aviacijos smūgius arba kitokius karinius veiksmus, Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey (Martinas Dempsis) savo laiške vienam įstatymų leidėjui nurodė, kad JAV kariuomenės vadai nėra “abejingi, išvarginti arba vengiantys rizikos”, o veikiau suvokiantys tokio karo kainą ir “pragmatiškai vertinantys karinės jėgos ribas”.

Pasak jo, viena iš galimybių būtų Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) oro pajėgų neutralizavimas, tačiau tai galėtų įtraukti Jungtines Valstijas į karą, kurio baigtis nebūtų aiški.

“Al Assado oro pajėgų netektis panaikintų jo galimybę atakuoti opozicijos pajėgas iš oro, bet taip pat eskaluotų (padėtį) ir potencialiai dar labiau įpareigotų Jungtines Valstijas (dalyvauti) šiame konflikte”, – M.Dempsey rašo rugpjūčio 19-ąją datuotame laiške Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto nariui demokratui Eliotui Engeliui.

“Mūsų dienomis Sirijoje tenka rinktis ne vieną iš dviejų, o vieną iš daugelio stovyklų, – pridūrė M.Dempsey. – Esu įsitikinęs, kad stovykla, kurią mes pasirinksime, privalo būti pasiruošusi ginti savo ir mūsų interesus, kai pusiausvyra pakryps jos naudai.”

“Šiandien jie nėra” tam pasirengę, pabrėžė M.Dempsy, turėdamas omenyje sukilėlius.

M.Dempsey anksčiau taip pat atsargiai vertindavo JAV kariuomenės galimybes įsikišti į konfliktą Sirijoje.

Šis keturių žvaigždučių generolas, vadovavęs kariams Irako kare, sakė, kad amerikiečių patirtis toje šalyje rodo, kaip sudėtinga atkurti stabilumą, nuvertus valdantįjį režimą.

Savo laiške M.Dempsey nurodė, kad Jungtinės Valstijos galėtų daugiau nuveikti padėdamos Sirijos nuosaikiajai opozicijai, “jeigu būtų paprašytos tai padaryti”,

Šis generolo laiškas buvo atsakymas E.Engeliui, kuris paprašė M.Dempsey pateikti savo nuomonę apie potencialias karines galimybes, iš anksto atmetant pasiūlymą rengti sparnuotųjų raketų smūgius.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: