Skolininkai aktyviai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, iš per pirmuosius septynis šių metų mėnesius įregistruotų 4 875 naujų įmonių (UAB ir IĮ) vadovų 3,9 proc. yra buvę ar tebėra vadovaujančiais asmenimis ar akcininkais bendrovėse, kurios turi nepadengtų pradelstų skolų, turto areštų, yra likviduojamos, bankrutuojančios ar bankrutavusios.

„Šiemet, lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, užfiksuota 8 proc. daugiau įmonių su neigiamomis verslo sąsajomis. Pernai daugiausiai įmonių su neigiamomis verslo sąsajomis didėjo viešbučių ir maitinimo paslaugų veikloje, tačiau ir šiemet sektoriuje fiksuojamas tokių sąsajų augimas.

Sektoriuje vyksta aktyvi skolininkų „migracija“, kadangi viešbučiai ir maitinimo įstaigos vis dar jaučia recesijos pasekmes ir jų finansinis pajėgumas yra vienas silpniausių“, – teigia Alina Buemann, kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė.

Pradelstų skolų, turto areštų ir bankrotų statistika nerodo gerėjančio viešbučių ir maitinimo įstaigų mokumo. Beveik 40 proc. sektoriuje veikiančių įmonių yra priskiriamos aukštai ir aukščiausiai vėlavimo atsiskaityti rizikai.

„Nestebina, jog sektoriaus žaidėjai ieško galimybių, kaip išgyventi ir kartais siekia išvengti prisiimtų įsipareigojimų“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė. – Norint nesusidurti su vėluojančiomis atsiskaityti įmonėmis, derėtų pasidomėti ar bendrovės vadovybė ir steigėjai, su kuriais planuoja bendradarbiauti, nėra migravę skolininkai iš kitos įmonės ir tik prisidengė kitu pavadinimu.“

Per septynis šių metų mėnesius, lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, daugiausiai naujai įsteigtų įmonių su neigiamomis verslo sąsajomis padidėjo informacijos ir ryšių (8 proc.), transporto ir sandėliavimo (4 proc.), viešbučių ir maitinimo paslaugų veiklose (3 proc.). Tuo tarpu, tokių įmonių sumažėjo prekybos (9 proc.), profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (3 proc.), elektros, dujų, garo tiekimo (3 proc.) sektoriuose.

Nuo šių metų pradžios Vilniaus apskrityje labiausiai sumažėjo naujų įsteigtų įmonių su neigiamomis verslo sąsajomis, tačiau minėtoje apskrityje ir toliau telkiasi didžiausias jų skaičius. Šiemet nė vienos įmonės su neigiamomis verslo sąsajomis neįsteigta tik Tauragės apskrityje.

Su naujai įsteigtomis įmonėmis yra susiję 653 bendrovių, iš kurių 271 yra veikiančios ir turi vidutiniškai po 4 pradelstus įsiskolinimus. Bendra tokių įmonių pradelstų skolų suma sudaro 4,8 mln. litų, areštuoto turto suma siekia 14 mln. litų, o skolos Sodrai – 732 tūkst. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: