(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Per tris savaites pirmojo Kauno smėlio skulptūrų festivalio „Olialia Sunset Sand Akropolis 2010“ darbų parką, kuris įsikūręs prie prekybos ir pramogų sostinės „Kauno Akropolis“ esančioje Karmelitų aikštėje, aplankė daugiau nei 15 tūkstančių žmonių. Apžiūrėti unikalų smėlio skulptūrų parką lankytojai į Kauną atvyksta iš Klaipėdos, Panevėžio, Skuodo, Utenos, Ukmergės, Jonavos, Vilniaus, Šiaulių, Radviliškio ir kitų Lietuvos miestų. Kitas reikšmingas rodiklis – turistų iš kaimyninių šalių antplūdis. Informaciją apie pirmąjį smėlio skulptūrų festivalį Kaune išplatinus tarptautinėms naujienų agentūroms „RIA Novosti“, „Interfax” , „BNS”, LETA, „Reuters”, smėlio skulptūrų parke kiekvieną dieną lankosi turistų grupės iš Latvijos, Rusijos Kaliningrado srities, Lenkijos , Estijos, Suomijos, Švedijos, JAV ir Vokietijos. Festivalio „Olialia Sunset Sand Akropolis 2010” organizatorių duomenimis, per tris savaites smėlio skulptūrų parką aplankė 5 tūkstančiai turistų iš 12 šalių.

„Tai nieko nuostabaus. Visame pasaulyje smėlio skulptūrų festivaliai tampa didžiuliais traukos objektais. Malonu, kad turistų grupės, važiuodamos į Vakarų Europą, arba iš Europos į Baltijos šalis įtraukia į programą apsilankymą Kauno smėlio skulptūrų festivalyje. Atvykę į miestą dėl smėlio skulptūrų, turistai apžiūri senamiestį, apsilanko prekybos ir pramogų centre „Akropolis”. Tai įrodo, kad, organizuodami unikalius renginius ir teisingai juos reklamuodami, galime pritraukti į šalį tūkstančius turistų”, — sako vienas iš festivalio „Olialia Sunset Sand Akropolis 2010” organizatorių, Baltijos smėlio skulptorių asociacijos prezidentas Sandis Kondratas.

„Apie unikalų smėlio skulptūrų parką perskaitėme dienraštyje „Latvijas avize“. Tai sukėlė didžiulį susidomėjimą mūsų nedideliame miestelyje. Tai paskatino organizuoti ekskursiją į Kauną. Patys sudarėme programą, kur įtraukėme ne tik Kauną, bet ir Trakus“, – sako 52 turistų grupės iš Latvijos Tukumo rajono miestelio Purė vadovas Edgaras Kalninis.

Turistas iš Tamperės Jukka Jalonenas sakė, kad nepraleidžia galimybės aplankyti beveik visus Suomijoje vykstančius smėlio skulptūrų festivalius. „Mane žavi šis menas. Išgirdęs, kad Kaune vyksta festivalis ir sužinojęs, kad iš Tamperės yra tiesioginis skrydis į Kauną, nedvejojau nė minutės. Atskridome su visa šeima. Nenusivylėme. Menininkai puikiai padirbėjo. Kas nežino, tam sunku suprasti, ką reiškia iš smėlio pastatyti 6 metrų aukščio skulptūrą. Fantastiškas parkas“, – sako J. Jalonenas.

„Šiandien daug kalbama apie Lietuvos ir Kauno miesto reklamą, siekiant pritraukti į šalį ir laikinąją sostinę daugiau turistų. Tokie unikalūs renginiai, kaip pirmasis Kauno smėlio skulptūrų festivalis, puikiai atlieka šią funkciją – garsina miestą ir šalį, traukia turistus ir dovanoja mums daug puikių emocijų, todėl savivaldybės užduotis remti ir skatinti verslininkus įgyvendinti tokio masto projektus”, – sako Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Smėlio skulptūrų festivalio „Olialia Sunset Sand 2010“ darbų parko lankytojai neskuba. Iš lėto apžiūri kiekvieną skulptūrą. Paklausti apie įspūdžius, dauguma pripažįsta, kad nieko panašaus nematė savo gyvenime ir būtinai rekomenduos savo draugams aplankyti skulptūrų parką.

„Olialia SunSet Sand Akropolis 2010“ – tai unikalus kultūros renginys, kurio metu kauniečiai ir miesto svečiai gali pamatyti, kaip paprastas smėlis menininkų pastangomis tapo unikaliais meno kūriniais. Didžiausia skulptūra skirta legendiniam pop karaliui Maiklui Džeksonui, juk netrukus sukaks metai, kai pasaulis neteko šio garsaus dainininko. Maiklo Džeksono smėlio skulptūros aukštis siekia net 6 metrus ir tai aukščiausia Maiklo Džeksono smėlio skulptūra pasaulyje”, — sako vienas iš festivalio “Olialia SunSet Sand Akropolis 2010” rengėjų, Baltijos smėlio skulptūrų menininkų asociacijos prezidentas Sandis Kondratas.

„Olialia SunSet Sand Akropolis 2010” smėlio skulptūrų parke lankytojai gali pamatyti Maiklą Džeksoną, Kauno „Žalgirio“ prezidentą Arvydą Sabonį, Formulės 1 bolidą ir legendinį lenktynininką Michaelį Šumacherį, JAV Laisvės statulą, garsųjį Egipto Sfinksą, Trakų pilį, Eifelio ir Pizos bokštus, animacinio filmo „Šrekas“ pagrindinį herojų ir jo ištikimą draugą, Jūros periodo dinozaurų, Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, JAV prezidento Barako Obamos ir Rusijos premjero Vladimiro Putino skulptūras.

Didžiausio lankytojų susidomėjimo sulaukė kompozicija, kurią sukūrė Latvijos skulptorius Karlis Ylė. Joje pavaizduotas Lietuvos prezidentės D. Grybauskaitės, JAV prezidento B. Obamos ir Rusijos premjero V. Putino susitikimas. „Šią kompoziciją pavadinome Kauno samitu. Daugelyje šalių aukščiausio lygio vadovų susitikimai, forumai ir samitai rengiami ne sostinėse, o kituose miestuose. Tai skatina regionų plėtrą ir didina investuotojų susidomėjimą . Kai kurios valstybės net dalį institucijų perkelia iš sostinės į kitus miestus. Kauno samito kompozicija – tai noras į tai atkreipti dėmesį „, – sako festivalio „Olialia SunSet Sand Akropolis 2010” meno vadovas Sandis Kondratas.

„Festivalyje „Olialia SunSet Sand Akropolis 2010“ dalyvauja dešimt pasaulinio garso smėlio skulptorių iš JAV, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Latvijos, Rusijos, Airijos ir Lietuvos. Tokio lygio smėlio skulptūrų specialistai į Lietuvą atvyko pirmą kartą: JAV vieno iš didžiausių smėlio skulptorių konkurso „Virginia Beach“ nugalėtoja Eva Suzuko –McGrew , Kinijos smėlio skulptūrų festivalio, kurio pagrindinė tema buvo Pekino olimpinės žaidynės, pirmosios vietos laimėtojas Sandis Kondratas , tarptautinių festivalių nugalėtojas Jukka Lakela iš Suomijos, garsūs Didžiosios Britanijos smėlio skulptoriai Zara Gaze ir Christopher Squier, taip pat jų kolegos iš Lietuvos Donatas Mockus ir Liutauras Greižė.

Reklama: Smėlis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: