Sporto klubams - kuklesnė miesto parama
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauną reprezentuojančių sporto komandų vadovus į susitikimą pakvietęs miesto meras Andrius Kupčinskas buvo atviras – šįmet planuojamas maždaug 100 mln. Lt mažesnis miesto biudžetas, todėl savivaldybės parama klubams šįmet bus kuklesnė.

„Norime jus atvirai informuoti apie esamą situaciją. Mums svarbi jūsų nuomonė, tad sieksime kartu su jumis ieškoti konsensuso. Pinigų yra tiek, kiek yra, ir jų tikrai nepadauginsime. Visuotinė taupymo politika vyksta visoje šalyje“, – susitikimo su sporto klubų atstovais metu kalbėjo A. Kupčinskas.

Išgyvenimo biudžetas

Seimo priimtame 2012 m. Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme Kauno miesto savivaldybei numatyta gerokai mažesnė dotacija iš valstybės biudžeto nei pernai. Be to, šįmet mažėja savivaldybių pajamų, iš jų – ir didžiausią biudžeto dalį sudarančių įplaukų iš gyventojų pajamų mokesčio, prognozė.

„Finansų ministerija savivaldybėms nebeleidžia tvirtinti deficitinio biudžeto. Jeigu anksčiau dar galėdavome kažkokias skolas užlopyti iš skolintų lėšų, dabar jas galėsime naudoti tik Europos sąjungos vykdomiems projektams. 2011 m. Kauno biudžetas siekė 832 mln. Lt. Tuo tarpu šįmet planuojamas maždaug 100 mln. Lt mažesnis biudžetas, kurį galime drąsiai vadinti tik išgyvenimo biudžetu“, – tvirtino A. Kupčinskas.

„Dabartinė Lietuvos ekonominė padėtis yra blogesnė nei buvo 2008-2009 m. Mums dar sunkiau yra todėl, kad nebegalime tvirtinti deficitinio biudžeto“, – teigė Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Atsižvelgs į argumentus

Pastarąjį mėnesį įtemptai dirbusi 2012 m. miesto biudžeto darbo grupė sporto rėmimo programai siūlo skirti iki 5 mln. Lt. Ši suma būtų skirta reprezentacinėms įvairių sporto šakų komandoms bei daliai sporto halę ir didžiausią šalies stadioną valdančios įstaigos „S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras“ išlaikymo išlaidų padengti.

Kauno miesto taryba šių metų biudžetą tvirtins vasario 23 d. vyksiančio posėdžio metu. Tuo pačiu planuojama patvirtinti ir naujai steigiamos Sporto rėmimo tarybos sudėtį. Būtent šios tarybos nariai spręs, kokiomis proporcijomis paskirstyti sporto rėmimo programos lėšas.

„Neslepiame ir situaciją nusakome tokią, kokia ji yra iš tiesų. Esame atviri ir norime kartu su jumis rasti sprendimus. Siekiame, kad vyktų atviras dialogas. Aišku, aš turiu savo įsivaizdavimą, kaip galėtų būti paskirstytos sporto rėmimo programos lėšos, bet man norėtųsi, kad tai jūs išdiskutuotumėte tarpusavyje. Taip jūs padėtumėte ir Sporto rėmimo tarybai, kuriai būtų kur kas lengviau apsispręsti“, – sporto klubų vadovus diskutuoti paragino miesto meras.

„Sporto rėmimo taryba jus kviesis į posėdžius ir atsižvelgs į pateiktus argumentus“, – pridūrė S. Buškevičius.

„Noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad mums reikia subalansuoti labai daug dalykų ir žiūrėti į biudžeto visumą. O trūksta ir mokykloms, ir kultūrai, ir viešajam miesto transportui. Visoms sritims finansavimas šiais metais mažėja apie 20-30 proc.“, – tvirtino Kauno miesto meras.

Tikslas – išgyventi

Tiek miesto vadovai, tiek Kauną reprezentuojančių klubų atstovai sutiko, kad vienas iš svarbiausių uždavinių – užtikrinti S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro gyvavimą, kuriame savo varžybas galėtų rengti dauguma miesto reprezentacinių komandų.

„Kaip žinia, visi didesni renginiai iš halės „emigravo“ į Žalgirio areną ir sporto centras pats nebegali išsilaikyti. Jų pajamos pastaraisiais metais siekdavo beveik 2 mln. Lt. Jų prašymas viršija 1 mln. Lt, tačiau esant tokiai situacijai, biudžeto darbo grupė siūlo perpus kuklesnę paramą“, – teigė A. Kupčinskas.

Vicemeras S. Buškevičius klubų vadovus paragino pasidalinti savo mintimis ir idėjomis, kaip būtų galima užtikrinti didesnį sporto halės užimtumą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: