(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Reaguodami į „Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą” Kauno studentai trečiadienį,gruodžio 2d., teatralizuota akcija išreiškė savo poziciją klausimu, kuris organizatorių nuomone kertasi su universitetų laisvo bendravimo principais. 11 valandą K.Donelaičio gatvėje esančio Vytauto Didžžiojo universiteto (VDU) pastato foje, kur visada yra dideli dėstytojų bei studentų srautai, buvo pastatytas stalas, aplink kurį susėdę studentai simboliškai vartojo alų bei vyną protestodami prieš minėto įstatymo nuostatą dėl alkoholio vartojimo ugdymo įstaigose draudimo.

„Įstatymas, kuris riboja deklaruojamą universitetų autonomiją, mūsų manymų, prasilenkia su sveiku protu. Visų pirma, įstatymuose įtvirtinant taisykles, kurios privalomos visiems universitetams, prarandama taip puoselėjama aukštųjų mokyklų autonomija nusistatyti savąsias. Antra, visi suprantame, kad ugdymo įstaigose nėra girtuokliaujama, čia alkoholis atlieka daugiau ritualinę funkciją – vyno taurė ar alaus bokalas yra akademinio bendravimo dalis. Savo teatralizuota akcija mes norėjome parodyti, jog alkoholio vartojimas gali būti ir yra universitetų tradicija, kuria nėra siekiama girdyti tautą, bet suteikia akademiniam pokalbiui lengvumo”, – mintis dėstė vienas akcijos organizatorių, VDU studentas Mindaugas Bundza.

Jo teigimu, tokios nuomonės laikosi dauguma akademinės bendruomenės: „Puikus to įrodymas yra tai, jog prie mūsų prisidėjo ir keli universiteto dėstytojai, kurie akcijos metu mums dėstė neformalią paskaitą laisva tema, vyko įprastas akademinis dialogas. Simbolinis gurkšnis alaus, žinoma, nebuvo būtinas, tačiau mūsų tikslas buvo parodyti, jog tai tikrai netrukdo”. Dėl ritualinio alkoholio vaidmens universitetuose paryškinimo akcijos dalyviai vilkėjo kostiumus. Tara, kurioje buvo gėrimai, taip pat buvo atitinkama – alus buvo pilamas iš ąsočio, vynas – iš seno butelio be etiketės.

„Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas”, kuris draudžia vartoti alkoholį ugdymo įstaigose, įskaitant universitetus, buvo priimtas 2008m. spalio mėnesį Antano Matulo iniciatyva ir sukėlė nemažai diskusijų akademinėje bendruomenėje. Jaunų žmonių grupė, kurioje daugumą sudarė VDU studentai, išreikšdama savo poziciją parodė, jog studentija ne veltui yra vadinama dinamiškiausia visuomenės dalimi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: