Studijuoti į Lietuvą kviečiamas jaunimas iš užsienio
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Sukurtas paramos studijoms mechanizmas Lietuvoje studijuojantiems gabiems magistrantams iš trečiųjų šalių. Šiemet valstybė rems aštuonių studentų iš Azerbaidžano ir Ukrainos studijas.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtintas paramą studijoms 2011 m. galinčių gauti magistrantų skaičius ir valstybės, kurių piliečiai gali pretenduoti į paramą.

Tikimasi, kad finansinė parama padės į mūsų šalį pritraukti motyvuotus, gabius jaunus žmones, kurie studijuodami drauge su bendrakursiais leisis mokslinių siekių keliu, įsitrauks į mokslinių tyrimų projektus, bendradarbiaus šiuo metu kuriamuose mokslo, studijų ir verslo slėniuose.

„Pernai užmezgę ryšius su Azerbaidžanu įsitikinome, kad jaunimą domina studijos Lietuvoje – mūsų aukštosios mokyklos sulaukė didelio susidomėjimo, pasiūliusios nemokamas studijų vietas. Švietimo ir mokslo ministerija savo ruožtu geriausiems skyrė stipendiją pragyvenimui.

Sužinojęs apie galimybę studijuoti Lietuvoje, jaunimas gausiai dalyvavo konkurse dėl nemokamų studijų, o kai kurie atvyko studijuoti savo lėšomis, – sako švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius. – Šiemet taip pat raginame aukštąsias mokyklas skirti nemokamų bakalauro studijų vietų Azerbaidžano jaunimui.“

Pasak ministro, taip pat bus siekiama sudominti jaunimą rinktis aukštesnės pakopos – magistro – studijas Lietuvoje. Tam ir sukurtas naujas paramos mechanizmas. Turint bazinį bakalauro aukštąjį išsilavinimą, magistro studijos yra puiki galimybė imtis mokslinių tyrimų, generuoti idėjas, kelti hipotezes.

„Šiemet skirdami stipendijų Azerbaidžano gabiam jaunimui, studijomis Lietuvoje taip pat bandysime sudominti ir studentus iš Ukrainos. Lietuvos ambasada Kijeve ketina padėti skleidžiant informaciją bei organizuojant konkursinę pretendentų atranką“, – pažymi ministras G. Steponavičius.

Į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstojusiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių numatyta dviejų rūšių parama: išmoka studijų kainai padengti ir 1300 litų (10 BSI dydžio) stipendija.

2011 m. Švietimo ir mokslo ministerija numato skirti paramą 8 magistrantams: keturiems azerbaidžaniečiams numatyta mokėti stipendiją, keturiems ukrainiečiams – stipendiją ir išmoką studijų kainai.

Parama skiriama visam studijų laikotarpiui. Atrenkant pretendentus bus vertinami bakalauro studijų rezultatai, studijų kalbos mokėjimas ir mokslo pasiekimai.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 2010 m. į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose iš viso studijuoti atvyko 77 trečiųjų šalių piliečiai.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: