Kaip pasirūpinti sveikata, vykstant į kelionę?
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad planuojant poilsiauti svečiose šalyse, reikia iš anksto pasirūpinti savo sveikata ir pagalvoti apie profilaktines priemones. Viena efektyviausių priemonių, padedančių išvengti daugelio užkrečiamųjų ligų, yra skiepai.

Patarimai keliaujtojams

Keliautojams skiepai skirstomi į planinius (difterija/stabligė/kokliušas, hepatitas B, B tipo haemophilus influenzae infekcija, tymai, epideminis parotitas, raudonukė, poliomielitas, tuberkuliozė), rekomenduojamus (cholera, gripas, hepatitai A ir B, meningokokinė infekcija, pneumokokinė infekcija, pasiutligė, erkinis encefalitas, japoniškas encefalitas, rotavirusinė infekcija, vėjaraupiai, vidurių šiltinė, žmogaus papiloma viruso infekcija, geltonasis drugys) ir privalomus (geltonasis drugys, meningokokinė infekcija ir polio: vykstantiesiems į Meką (Saudo Arabija)). Visi žmogui atlikti skiepai turėtų būti pažymėti Tarptautiniame skiepijimų pažymėjime.

Lietuvos Respublikos turizmo įstatymas įpareigoja kelionės organizatorius teikti neklaidinančią informaciją apie valstybių, į kurias vykstama, epidemiologinę būklę, imunoprofilaktikos reikalavimus, kuriuos reikia atlikti prieš vykstant į kelionę, taip pat sveikatos draudimo įforminimo tvarką.

Keliaujant į kitas šalis patariama gerti tik virintą arba kitoje taroje fasuotą vandenį. Nevartokite ledo gabaliukų, jei nesate įsitikinę, kad jie pagaminti iš švaraus vandens. Valgykite tik rūpestingai termiškai paruoštą maistą. Kruopščiai laikykitės asmens higienos. Venkite žalių jūros gėrybių. Daržoves ir vaisius švariai nuplaukite, nulupkite ar nuskuskite žievelę. Gerkite tik pasterizuotą ar virintą pieną. Taip pat patariama pasikonsultuoti su savo šeimos ar skiepų kabineto gydytoju.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: