Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) drauge su Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos studentų atstovais lapkričio 17 dieną kviečia studentus burtis meno parodose, muziejuose, kino peržiūrose, naktinėse paskaitose, automobilių ralyje bei šventiniuose vakarėliuose. Taip trijuose didžiausiuose akademiniuose šalies miestuose studentija raginama švęsti Tarptautinę studentų dieną (TSD).

LSS inicijuojama studentų šventė visoje Lietuvoje draugėn akademinį jaunimą suburia jau ketvirtus metus iš eilės. Šiais metais TSD renginių ciklas pirmiausiai startavo Klaipėdoje, kur jau prieš dvi savaites pirmą kartą buvo surengta netradicinio meno fiesta “Meno ratas”, kituose miestuose atskiri renginiai studentams taip pat buvo pasiūlyti bent prieš savaitę iki lapkričio 17-sios.

“Šiais metais didžiausių akademinių miestų aukštųjų mokyklų studentų savivaldų atstovai studijuojančius kviečia ne tik linksmybių, bet kartu netradicinėse erdvėse dalyvauti neįprastos koncepcijos visuomeniniuose projektuose “,- teigė Lietuvos studentų sąjungos atstovas, TSD renginių koordinatorius Nedas Kundrotas.

Į daugumą TSD renginių, anot N. Kundroto, studijuojantiems, pateikus galiojantį studento pažymėjimą (LSP) suteikiama galimybė patekti nemokamai.

Pasak LSS atstovo, sostinės studentai TSD metu kviečiami pasinerti į meno pasaulį, aplankydami Vilniaus vaidybinius, muzikos, kino teatrus bei memorialinius muziejus. Taip pat studentai įkvėpimo pasisemti kviečiami meno ekspozicijose Šiuolaikinio meno centre.

Kaune studentai, anot N. Kundroto, turės galimybę šventės dieną pajusti miesto dvasią, apsikeičiant vietomis su miesto vadovu. Neatsiliekant nuo Kauno vadovo, Kauno technologijos bei Vytauto Didžiojo universitetų administracijos atstovai savo pareigas užleis šią dieną taip pat studentų nariams. Jaunuolių taip pat laukiama daugybėje renginių netradicinėse erdvėse: studentams ir miestui praeitą savaitę jau organizuotos naktinės paskaitos, kinas po atviru dangumi, anekdotų vakaras.

Uostamiestyje jaunuolius TSD pilietiškumo pasisemti dar praeitą savaitė kvietė į specialias paskaitas. TSD renginių cikle – ir meno konkursai, įvairių meno kūrinių ekspozicijos. Studentams suteikta galimybė nemokamai lankyti naktinio teatro požemius.

Tradiciškai šventinį renginių maratoną visuose trijuose miestuose užbaigs lapkričio 17 d. studentiškas vakarėlis TSD Party.

Primename, jog Tarptautinė studentų diena buvo pradėta minėti nuo 1941 metų lapkričio 17-osios, kai Londone buvo surengtas tarptautinio studentų protestas prieš fašizmą. Ta dieną taip pat vyko studentų pasipriešinimas prieš vokiečių okupaciją Čekoslovakijoje. Šioje vietoje daug studentų buvo areštuota, o daugiau nei 1000 jų išsiųsta į koncentracijos stovyklas. Tarptautinę studentų dieną siekiama suvienyti viso pasaulio studentus, nepaisant rasės, kalbos ir tradicijų. Šią dieną visame pasaulyje studentams rengiami specialūs koncertai, akcijos, meno ekspozicijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: