Balandžio 3 d., 17 val. Kauno kultūros centre “Tautos namai“ asociacijos „Teatronas“ dviejų dalių komedija „Juoko akademija“, pagal Koki Mitani pjesę.
Režisierius – Gildas Aleksa
Scenografė – Monika Butkutė
Kostiumų dailininkė – Dovilė Sapieškaitė
Vaidina: Jokūbas Bateika, Gildas Aleksa, Olesia Kijanina

Šios žymaus japonų dramaturgo ir scenaristo Koki’o Mitani’o pjesės veiksmas vyksta 1940 metų rudenį Japonijoje. Jaunas dramaturgas apsilanko pas cenzorių, kurio pareiga – neleisti nieko politiškai nekorektiško ar draudžiamo prieškarinei visuomenei. Negana to paiškėja, kad šis cenzorius turi išankstinį nusistatymą prieš komedijas.

Jaunasis autorius tikisi gauti leidimą savo pjesės statymui dar prieš pradedant ją repetuoti, tačiau cenzorius kasdien ieško ir randa vis naujų priekabių, taip ne tik trukdydamas darbui, bet ir siekdamas uždaryti autoriaus trupę – “Juoko Akademiją”. Autoriui vėl ir vėl tenka perrašinėti pjesę, ir tai, kas prasidėjo kaip žiaurus pasityčiojimas – vis labiau tobulino mažavertę komediją.

Šia pjese dramaturgas nesiekė parodyti blogosios cenzūros pusės prieškarinėje Japonijoje. Iš tiesų K.Mitani norėjo parodyti, kaip kūrinys gali tobulėti kitų žmonių dėka – tuo pačiu įrodydamas, kad kūryba nepriklauso tik vienam žmogui. Todėl ir pastatyme atsirado nerašytas veikėjas – Viltis – kuri taip pat nepriklauso nė vienam iš veikėjų, o yra bendra, įgijusi savo nuosavą charakterį.

Kūrybos džiaugsmas, suvokimas, vienas kito supratimas, išklausymas, kad ir ne greitai įgyjamas, naujų, tikrų vertybių atradimas, kai jau valdžia ar įstatymai pralaimi žmogiškumui – visos šios pakylėtos nuotaikos – spektaklio varomoji jėga.

Bilieto kaina – 10 Lt., moksleiviams, studentams ir pensininkams – 5 Lt.

*****

Balandžio 8 d. 18.30 val. Kauno kultūros centre „Tautos namai“ 21-sis tradicinis šokio festivalis, skirtas tarptautinei šokio dienai “ŠOKU TAU”.

Konkurse – festivalyje dalyvaus sportinio, šiuolaikinio, neoklasikinio ir modernaus šokio kolektyvai. Koncertinėje dalyje pasirodys neoklasikinio šokio teatras „Releve“, sportinių šokių klubas „Sūkurys“, grupė „Sol“, svečiai iš Šiaulių ir Vilniaus.

Bilietai parduodami 1 val. prieš renginį. Kaina 5,10 Lt.

*****

Balandžio 9 d. 16 val. Kauno kultūros centre “Tautos namai” liaudiškų šokių kolektyvo “Suktinis” kūrybinės veiklos 75-mečio ir „Aukso paukštės“ (nominacija “Geriausia suaugusiųjų šokių grupė ir vadovas“) įteikimo šventinis koncertas.

Įėjimas nemokamas

*****

Balandžio 10 d., 18 val. Kauno kultūros centre “Tautos namai” asociacijos “Teatronas” monospektaklis “Lietuviai”, pagal to paties pavadinimo G. Grajausko pjesę. Režisierė – Agnė Juškėnaitė, vaidina – Gildas Aleksa.

“Lietuviai” – vienos dalies monospektaklis, pastatytas pagal žymaus lietuvių dramaturgo Gintaro Grajausko to paties pavadinimo pjesę. Šis sceninis monologas – nuoširdus pokalbis, tirpdantis nusistovėjusią sieną tarp aktoriaus ir žiūrovo. Gyvenimo prasmės ieškojimas, noras ką nors pakeisti, neidealus šeimyninis gyvenimas ir dar daugelis problemų priveda pagrindinį veikėją prie viso to priežasčių ieškojimo. O ieškojimai prasideda būtent nuo tautos charakterio nagrinėjimo. Vis dėlto lietuviu būt gerai ar blogai?…

Neįprastas pjesės požiūris į lietuvybę ir idėjos pateikimas sužavėjo režisierę: “Pirmųjų repeticijų metu kartu su aktoriumi bandėme atsakyti į klausimą, koks yra tas eilinis lietuvis. Sunku patikėti, kad nesugebėjome to padaryti iš pirmo karto, tačiau tikrąjį atsakymą radome tik gerokai įsigilinę į kasdieninio lietuvių tarpusavio bendravimo niuansus bei pjesę”, – sako A. Juškėnaitė.

“O pradėti reiktų nuo to, kad mes, lietuviai, iš tiesų nė velnio nesuprantam, nei kas mes tokie iš tikrųjų, nei kur mes gyvenam. Net sunku patikėt, kaip nesuprantam.”

Bilieto kaina 5 Lt.

*****

Kovo 21-balandžio 10 d. Kauno kultūros centre “Tautos namai” foje prie Didžiosios salės Jolitos Levčenkienės tapybos darbų paroda.

Jolita Levčenkienė gimė 1973 m. Utenoje. 1983 m. baigė Utenos vaikų dailės mokyklą. Tapo aliejiniais dažais ant drobės, kartono. Nuo 2009 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Dalyvauja įvairiose parodose. AB “Utenos trikotažas” organizuotoje parodoje, skirtoje Motinos dienai, 2006 m. užėmė pirmąją vietą. 2007 m. surengė pirmąją personalinę parodą. 2008 m. dalyvavo Užpalių ir Utenos LIONS klubo organizuotame Kalėdiniame labdaros aukcione. Taip pat dalyvavo Utenos rajono tautodailininkų parodose 2007 – 2010 m.

2010 m. surengta personalinė paroda Kuktikių kultūros centre (Utenos raj.), 2011 m. – Vilniuje.

Įėjimas nemokamas.

Kauno kultūros namų centro “Tautos namai” informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: