© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šeštadienį paskelbė nutraukęs bylą dėl surinktų parašų referendumui surengti pripažinimo tinkamais.

Referendumo dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams iniciatoriai LVAT apskundė Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad ši išbrokavo dalį jų surinktų parašų. Prašoma dalį surinktų parašų pripažinti tinkamais, o dalį įrašų – su neesminiais trūkumais, kuriuos taip pat būtų galima pašalinti nuo kitų metų sausio 6 iki sausio 21 dienos.

Teismo kolegijos nuomone, VRK sprendimas tėra tik tarpinis ir jis nesukelia jokių materialinių pasekmių – neužkerta kelio referendumui, todėl negali būti LVAT nagrinėjimo objektas.

Referendumo iniciatorių surinktus parašus patikrinusi VRK nustatė, kad atitinkančių reikalavimus parašų yra 292 tūkst. 200, t.y. beveik 8 tūkst. mažiau, nei reikia norint surengti referendumą.

Tačiau taip pat VRK nusprendė leisti referendumo dėl draudimo žemę pirkti užsieniečiams iniciatoriams per 15 dienų pašalinti neesminiais pripažintus parašų rinkimo trūkumus. Referendumo iniciatoriai trūkumus pašalinti galės nuo kitų metų sausio 6 iki sausio 21 dienos.

Jei būtų pašalinti visi neesminiais laikomi trūkumai, parašų skaičius gali pasiekti ir viršyti įstatymo reikalaujamą 300 tūkst. parašų ribą.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo – sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Siekiama pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtinti, kad referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: