Iliustracija - pexels.com

Motoroleriai ir motociklai yra ne tik populiarus transporto būdas, bet ir stiliaus, laisvės simbolis. Tiesa, važinėjant dviratėmis transporto priemonėmis – saugumas turėtų būti prioritetas. Tinkama moto apranga yra svarbiausias aspektas, kuris garantuoja, kad būtų užtikrinta tiek vairuotojo, tiek keleivio sauga.

Svarbiausi moto aprangos elementai

Šalmas yra vienas iš svarbiausių motociklininko aprangos elementų, nes jis apsaugo galvą nuo sužalojimų avarijos atveju. Pasak 2022 metų Lietuvos kelių policijos departamento ataskaitos, 40 % motociklų avarijų baigiasi sunkiomis galvos traumomis. Tinkamas ir sertifikuotas šalmas gali sumažinti šių traumų riziką iki 85 %. Taigi, moto apranga Kaunas – gelbėja gyvybes.

Moto drabužiai, tokie kaip striukės, kelnių ir pirštinės, yra sukurti specialiai tam, kad apsaugotų vairuotoją nuo sužalojimų. Dauguma moto drabužių gaminami iš specialių medžiagų, tokių kaip kordura ar kevlaras, kurie yra atsparūs dilimui ir plyšimui. 2023 metų tyrimai parodė, kad 60 % motociklininkų, kurie dėvi specialią aprangą, išgyveno avarijas be sunkių sužalojimų (palyginus su 20 % tų, kurie vilkėjo įprastus drabužius).

Taip pat ir apsauginiai batai yra dar vienas svarbus moto aprangos elementas, kuris suteikia papildomą apsaugą pėdoms ir kulkšnims. Dauguma moto batų turi papildomą sutvirtinimą, kuris apsaugo nuo sužalojimų avarijos atveju.

Ką reikia apsvarstyti prieš perkant moto aprangą?

Prieš perkant moto aprangą – svarbu atkreipti dėmesį į saugos sertifikatus. Europos standartai (pavyzdžiui, EN 13595) nustato minimumą, kokius reikalavimus turi atitikti moto apranga, kad ji būtų laikoma saugia. Įsitikinkite, kad jūsų pasirinkta apranga turi visus reikalingus sertifikatus.

Nors saugumas yra svarbiausias, taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį į komfortą. Tinkamai pritaikyta apranga suteiks daugiau laisvės judėti ir sumažins nuovargį važiuojant ilgus atstumus. Rinkdamiesi aprangą – įsitikinkite, kad ji tinka jūsų kūno formai ir dydžiui.

Važinėjant motociklu – orui pralaidūs drabužiai yra ypač svarbūs. Pasirinkite drabužius, kurie yra pagaminti iš medžiagų, kurios leidžia orui cirkuliuoti, kad jaustumėtės patogiai net ir karštomis dienomis. Šaltesniam orui galite pasirinkti šiltinamus drabužius su izoliacija.

Atminkite, kad investicija į tinkamą moto aprangą gali būti didelė, tačiau tai yra ilgalaikė investicija į jūsų saugumą. Kai kalbame apie motociklininkų saugumą – svarbu atsižvelgti ne tik į aprangos kainą, bet ir į tai, kaip ji gali paveikti jūsų gyvenimą. 2023 metų statistika rodo, kad motociklininkai, investavę į aukštos kokybės aprangą – patyrė 50 % mažiau sunkių sužalojimų nei tie, kurie pasirinko pigesnes alternatyvas. Šie skaičiai rodo, kad tinkama apranga gali išgelbėti gyvybes ir sumažinti sužalojimų sunkumą.

Aukštos kokybės moto apranga dažnai pasižymi ne tik geresne apsauga, bet ir ilgaamžiškumu. Pigūs drabužiai gali būti pagaminti iš silpnesnių medžiagų, kurios greičiau dėvisi ar net plyšta avarijos metu. Tuo tarpu aukštos kokybės produktai, pagaminti iš tvirtų ir atsparių medžiagų, gali tarnauti daug metų, todėl jums nereikės nuolat investuoti į naujus drabužius.

Pavyzdžiui, dauguma gerai žinomų moto aprangos gamintojų siūlo produktus, kurie atitinka griežtus saugos standartus, užtikrina, kad net ir kritimo atveju jūs būsite gerokai saugesni. Daugeliu atvejų šie drabužiai yra su papildomomis apsaugos detalėmis, tokiomis kaip išoriniai šarvai ir oro srauto valdymo sistemos, kurios leidžia geriau reguliuoti kūno temperatūrą ir sumažinti nuovargį važiuojant ilgus atstumus.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: