© Hans Peter Van Velthoven / muse.mu archyvo nuotr.

Muse — trijulė iš Didžiosios Britanijos, užkariavusi milijonus gerbėjų, sudrebinusi daugybę Amerikos, Europos, Azijos bei Australijos scenų ir jau 20 metų džiuginanti savo ekspresyvumu ir išskirtinumu.

Nuo mokyklos laikų kartu grojantys Matthew Bellamy (vokalas, gitara, klavišiniai, dainų tekstai), Dominic James Howard (būgnai, perkusija) ir Christopher Tony Wolstenholme (bosinė gitara,vokalas) nėra įprastinio tipo rokeriai, jų muzikoje nemažai eksperimentavimo: alternatyvus rokas persipina su progresyviuoju ar simfoniniu roku bei elektronika, o įvairialypį skambesį papildo neįprasti dainų tekstai.

Istorija

Vaikinai kartu mokėsi Teigmouth koledže, mažame, ramiame miestelyje, kuris nepasižymėjo aktyviu naktiniu gyvenimu ar turtingu muzikiniu pamatu, ir iš pradžių grojo skirtingose grupėse. Matthew ir Dominic grojo duete pavadinimu „Gothic Plague“, vėliau, prie grupės prisijungus tuo metu būgnais grojusiam Christopher, trio pasivadino „Rocket baby dolls“.

Maištaujantys, gotų stiliui prijaučiantys, ilgaplaukiai paaugliai muziką laikė vienintele saviraiškos forma miestelyje, „kuriame daugiau nėra ką veikti“. „Iš pradžių grojome neprofesionaliai, žmonių namuose, išnuomotose salėse ir įvairiose kitose keistose vietose. Turbūt, tai darėme, kad sulauktume merginų dėmesio… Ir tikrai susilaukdavom“- prisiminimais dalinasi Matthew. Tačiau grupės požiūris pasikeitė laimėjus vietinį konkursą, po kurio pakeitę pavadinimą, vaikinai nusprendė siekti muzikinių aukštumų. Taip  1994-1995 metais susikūre grupė Muse.

Diskografija

Grupės debiutinis albumas „Showbiz“ išleistas 1999 metais tapo auksiniu ir pateko į Didžiosios Britanijos albumų trisdešimtuką. Jau pirmame albme galime išgirsti tiek pakankamai sunkaus roko, tiek melancholiškų baladžių, taip pat ir bliuzo bei džiazo užuominų. Tokie singlai kaip „Muscle Museum“, „Cave“, „Uno“, „Unintended“ vis dar skamba daugiatūkstantinėse arenose.

2001 metais grupė išleido antrąjį savo albumą pavadinimu „Origin of Symmetry“. Albumas kiek „aštresnis“, nepabijota paeksperimentuoti: naudoti vargonai, gyvūnų kaulai, įvairūs būgnai, pianinas bei vokalinės gudrybės, teigima, jog albumo idėja buvo „parodyti sunkesnį roką ir išryškinti ekcentriškąją grupės pusę“.

Trečiasis albumas pavdinimu „Absolution“ buvo išleistas 2003 metais. Kaip ir pirmuosiuose albumuose, jaučiama tokių klasikų kaip Sergėjaus Rachmaninovo ar Samuel Barber įtaka,  taip pat randama ir elektronikos, bei dainų kuriose dominuoja gitara. Didžiausiais hitais tapo singlai „Time Is Running Out“, „Stockholm Syndrome“, „Hysteria“, „Butterflies and Hurrycanes“. Grupė 2004 metais su jau minėtasi hitais koncertavo „Glastombury“ festivalyje ir savo šou įvardino kaip „geriausią gyvenimo pasirodymą“. Tačiau euforiją dėl pasirodymo aptemdė staigi būgnininko Dominic  tėvo mirtis. Atlikėjo tėvą atvykusį į festivalį pamatyti sūnaus pasirodymo praėjus maždaug valandai po koncerto ištiko širdies smūgis.

2006 metais Muse išleido ketvirtąjį albumą  „Black Holes and Revelations“. Muzika pasižymi mokslinės fantastikos ir politinio pykčio temomis. Nebe taip aiškiai matoma klasikos įtaka, galima pastebėti džiazo, soul’o muzikos bei R&B atspalvių. Pagrindinis vokalas Matthew  žurnalui Q teigė: „albumas „Black Holes and Revelations“ kalbant apie dainų žodžius susideda iš dviejų aspektų: revelation (apreiškimas, nušvitimas) tai vidinis tapsmas, kažkas asmeniško, kažkas tikro ir autentiško su kuo kiekvienas galėtų susitapatinti. Na, o black holes (juodosios skylės)  tai dainos kylančios labiau iš nežinomų vaizduotės regionų“.

Penktasis grupės albumas „Resistance“ pasirodė 2009 metais, o 2011 metais laimėjo „Grammy“,  kaip geriausias roko albumas.

Naujausias, šeštasis Muse albumas „The 2nd Law“ išleistas 2011 metais, nustebino ištikimiausius gerbėjus, o grupės narių buvo įvardinamas kaip „radikaliai kitoks“. Matthew paskutinį albumą vadina eksperimentu „manau po šio albumo sugrįšime prie roko, norėtūsi grįžti prie to pirmųjų albumų skambesio, nes bėgant laikui tiesiog supranti, kad niekas nepakeis gitaros, boso ir būgnų“. Albume nuskambėjusi daina „Survival“, buvo specialiai kurta 2012 metais vykusioms Londono Olimpinėms žaidynėms.

Gyvo garso šou virtuozai

Turbūt būtų sunku surasti grupę, galinčią varžytis su pompastišku garso, vaizdo ir šviesų spektakliu kurį demonstruoja Muse tiek koncertų didžiausiose arenose, tiek lauko festivalių metu. Lazeriai, milžiniški ekranai, akrobatai, ugnies žybsniai ir žinoma kokybiškas garsas skatina pakloti net ir ne vieną šimta litų už bilietą. Kai „Forbes“ žurnalas įtraukė Muse į geriausiai apmokamų muzikantų sąrašą prie šios grupės prirašydami nekuklius 35 milijonus JAV dolerių uždarbio per metus, grupės lyderis pabrėžė: „skaičiuodami turėtume pagalvoti ir apie sumas, kurias mes investuojame į pasirodymus, viską atėmus skaičiai tikrai būtų kitokie“.

Lietuvoje energingieji rokeriai dar nesilankė, kai tuo tarpu kaimyninės Latvijos sostinėje savo gerbėjus džiugino jau tris kartus. Belieka tikėtis, kad ateityje ir mūsų arenos oš nuo šios unikalios ir charizmatiškos grupės pasirodymų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: