Kino filmo "Zoolander" kadras

„Zulanderis“ (ang. „Zoolander“) – 2001 metais pasirodžiusi komedija. Tai aktoriaus Beno Stilerio bandymas įsitaisyti ne tik įprastoje pagrindinio aktoriaus pozicijoje, bet ir režisieriaus krėsle. Filme ironiškai vaizduojami mados pasaulio užkulisiai. Jis minimas kaip vienas geriausių filmų apie šį verslą, nors dažnai pavadinamas neatitinkančiu tikrovės. Šiais metais pasirodys antroji kino juostos dalis „Zoolander 2“. 

Istorija pasakoja apie neįtikėtiną sėkmę patyrusį modelį Dereką Zulanderį (akt. Ben Stiller). Derekas – išpuikęs, kvailas, manieringas ir naivus, tačiau turi viską: šlovę, pinigų, galybę moterų, brangius daiktus. Bet atsiranda kitas, geresnis už jį – didžiausias konkurentas Hanselis (akt. Owen Wilson). Pastarasis iš panosės nukniaukia geriausio modelio apdovanojimą, taip apversdamas Dereko gyvenimą aukštyn kojom. 

Po šio įvykio Derekas įkliūva į mados giganto Mugatu hipnozės pinkles. Pagrindinis herojus tampa jo įrankiu, turinčiu nužudyti Malaizijos ministrą pirmininką. Bet kaip ir daugumoje filmų, du didžiausi priešai – Derekas ir Hanselis – susivienija ir siekia atskleisti Mugatu nedorybes bei taip apsaugoti aukštą Malaizijos pareigūną.

Kino filmo “Zoolander” kadras

Filme yra juokingų epizodų. Vieni tokių – įprastos santykių aiškinimosi scenos. Paprastai tai muštynės, bet šiuo atveju – kova ant podiumo. Bene aiškiausiai parodijuojami modelių tuštybė bei kvailumas. Kaip antai, nemokėjimas įjungti kompiuterio.  

Tai nėra filmas, kurį žiūrint reikia įtemptai mąstyti. Bet visgi, galima įžvelgti gilesnių prasmių. Filme ironizuojamas mados verslas. Modeliai vaizduojami kaip kvailos ir tuščios marionetės.  Išjuokiami stereotipai, pavyzdžiui, kad visi vyrai modeliai yra netradicinės orientacijos.

Kino filmo “Zoolander” kadras

Įdomus ir pats filmo pavadinimas bei tokia pati pagrindinio veikėjo pavardė. Zoo – zoologijos sodas ir land – žemė. Beno Stilerio įkūnijamas personažas tarsi zoologijos sodo gyvūnėlis, kuris turi būti gražus ir tobulas, bet per daug negalvoti.

Užsimenama ir apie jau skaudesnius visuomenei dalykus. Vieni tokių – darbuotojų išnaudojimas, grožio kultas bei to pasekmė – bulimija.

Kino filmo “Zoolander” kadras

Gausus žvaigždžių būrys

Sąrašas garsenybių, vaidinančių šioje juostoje, išties įspūdingas. Winona Ryder, Lenny Kravitzas, Davidas Bowie, Milla Jovovich, Davidas Duchovny, Billy Zane’as, Jonas Voightas ir kiti. Tačiau, jei pasirinksite jį žiūrėti tik dėl garsių pavardžių, teks nusivilti. Dauguma jų teištaria vos kelias frazes, o kiti parodomi tik epizodiškai. Vienintelė rusišku akcentu kalbanti Millos Jovovich herojė Katinka gavo daugiau laiko pasireikšti. Bet ir ši suvaidino ne geriausią savo vaidmenį.

Verdiktas 8/10

Juosta susilaukė kontraversiškų nuomonių. Vieniems tai gera juoko dozė, kitiems – visiška nesėkmė. Bet kuriuo atveju jį gelbsti kaip visada nepakartojamas Benas Stilleris. Akivaizdu, kad jam geriau sekasi vaidinti nei režisuoti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: