Kino filmo „The Monk“ kadras

Tropikais žaliuojantis kaimas, Burma. Miniatiūriniame vienuolyne, kur senutėlis budistas vienuolis teturi keturis jaunučius mokinius, skambant gongams ir basomis kojomis stengiantis kuo tyliau paliesti medines grindis, atsiskleidžia tikrieji ir visiškai suprantami atsiskyrėlių troškimai.

Jauni berniukai, ne visai savo valia patekę į vienuolyną, turi lygiai tokias pačias aistras ir svajones kaip jų bendraamžiai pasauliečiai. Jie klausosi muzikos per slapčia įsigytą i-pod‘ą, slaptai perduodamais rašteliais flirtuoja su mergaitėmis ir svajoja pabėgti į miestą. Tačiau jų laukia pritrenkiantis netikėtumas: „nusikaltimo“ vietoje vaikus pagavęs senasis vienuolis suteikia jiems laisvę – vienuolynas ne kalėjimas, ir berniūkščiai staiga suvokia turį laisvą valią rinktis.

Tai filmas apie tarnystę, draugystę ir bernystę – o dažnam žiūrovui dar gi gali būti ir puikus prietaringo religinio pagarbumo veidrodis, kuomet pagauni save baisintis jauno vaikino veiksmais, vien todėl, kad jis vilki budisto vienuolio kostiumą. Bet ar taip pat smerktume ar baisėtumėmės identišku paauglio su džinsais ir beisbolo kepuraite elgesiu?

Kino filmo „The Monk“ kadras

Pagrinidinis herojus vis neapsisprendžia – palikti vienuolyną ar tarnauti savo mokytojui?  Kaime jo laukia žavi mergaitė, o į miesto tolius vilioja kone kas dieną atplaukiantis keltas. Tačiau vietoje savarankiško sprendimo veikėjus užklumpa sunki senojo mokytojo liga. Kaimo gydytojas įtaria vėžį. Senolio budisto slaugymo, aukų rinkimo ir gydymo kinematografiškai sodrios scenos priartina prie Burmos kadienybės ir padeda geriau suprasti vienuolystės struktūrą – tiek visuomeniniu tiek ir finansiniu aspektais.

Juosta maloni akiai, ypač nepratusiai prie azijietiškos žalumos. Tačiau bene dėl tos pačios priežasties, prie azijietiško subtilumo nepratęs kritinis protas gali kelti vis daugiau loginių klausimų: kodėl berniukas taip pasielgė? Ar tikrai miesto žmonės tokie atšiaurūs? Kaip? Be visų vidinių apmąstymų ir filosofinių pasvarstymų, mane iki šiol kamuoja dar vienas praktinis klausimas: ar visų vienuolių ausinukai veikia be pakrovėjo? Bet jeigu rimtai, „Vienuolis“ , nors ir analizuoja skausmingas temas, neišvargins. O pokalbis apie pareigos ir aistros santykį po filmo – garantuotas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: