© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Turkijos konservatyvių pažiūrų premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) išprovokavo debatus šį savaitgalį išreiškęs pritarimą atskiriems vaikinų ir merginų bendrabučiams šioje musulmoniškoje, bet pasaulietinėje valstybėje.

“Studentės ir studentai negali gyventi tuose pačiuose namuose”, – sakė R.T.Erdoganas, kuris taip pat vadovauja islamiškų šaknų turinčiai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP). Šiuos jo žodžius pirmadienį citavo Turkijos spauda.

“Tai prieštarauja mūsų struktūrai, kuri yra konservatyvi-demokratinė”, – sakė R.T.Erdoganas partijos šulams per savaitgalį įvykusį susitikimą Ankaros priemiestyje.

Jis pridūrė, kad jo vyriausybė “vienaip ar kitaip prižiūrės” šią situaciją, rašė laikraščiai “Radikal” ir “Zaman”.

R.T.Erdoganas, kuris Turkiją valdo daugiau kaip dešimtmetį, kaltinamas tuo, kad siekia “islamizuoti” visuomenę vis aiškesnėmis nuorodomis į islamą. Jo savaitgalio komentarai sukėlė debatus socialiniuose tinkluose.

“Twitter” vartotojas “Joel Carassio” rašė: “Užmaskuotai, bet sparčiai vyksta radikali Turkijos islamizacija”.

“Wim van Wegen” parašė: “Autoritariško Erdogano Turkijos “demokratizavimas” yra pokštas. Ataturkas apsiverstų kape”.

Mustafa Kemalis Ataturkas (Mustafa Kemalis Atatiurkas), pirmasis Turkijos prezidentas, 1923 metais sukūrė pasaulietinę valstybę.

Pagrindinės opozicinės, sekuliarizmą remiančios Respublikonų liaudies partijos (CHP) vienas lyderių pareikalavo paaiškinimo ir pareiškė: “Ar (sakydamas) “prižiūrėti” turite omenyje, kad taip pat ketinate stebėti, kaip studentai rengiasi, kaip daro Irano moralės policija? Ar tai nėra ataka prieš privatų gyvenimą?”.

CHP deputatas Umutas Oranas kalbėdamas parlamente pridūrė: “Studentai yra pakankamai suaugę, kad priimtų sprendimus dėl savo gyvenimo”.

Vienas dienraščio “Hurriyet” interneto svetainės skaitytojas pakomentavo taip: “Recepai, jūs per daug grūmojate pirštu. Privalote suprasti, kad Turkija nėra Saudo Arabija”.

R.T.Erdogano vyriausybė birželį susidūrė su precedento neturinčia protestų banga dėl kritikos slopinimo ir vis didesnio islamiškų vertybių įvedimo turkams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: