© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukrainos vyriausybė šeštadienį apkaltino Rusiją, kad būtent ji išprovokavo praėjusią naktį žmonių gyvybių nusinešusį ginkluotą susirėmimą rytiniame Charkovo mieste, baimindamasi, kad Maskva gali panaudoti smurtą prieš rusakalbius kaip pretekstą karinei invazijai.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas nurodė, kad milicija sulaikė apie 30 to susirėmimo dalyvių iš abiejų priešiškų stovyklų, bet du vyrai, 20 ir 31 metų, žuvo penktadienį vakare, kai prorusiški demonstrantai susirėmė su savo priešininkais prie Ukrainos nacionalistinio judėjimo štabo.

Pasak A.Avakovo, abi pusės naudojo šaunamuosius ginklus.

Maskva, kurios kariai praeitą savaitę užėmė Krymo pusiasalį, argumentuodama, kad tame Ukrainos regione gyventojų daugumą sudarantys rusakalbiai bijo naujosios Kijevo valdžios veiksmų, sakė esanti pasiruošusi apginti savo tėvynainius kituose Ukrainos regionuose.

Kitą dieną po pražūtingo susirėmimo tarp priešiškų demonstrantų Donecke – kitame rytiniame mieste, kuriame daugumą sudaro rusakalbiai – A.Avakovas ir Charkovo gubernatorius apkaltino Rusijos aktyvistus smurto kurstymu ir paragino žmones nepasiduoti provokacijoms.

“Šį vakarą įvykęs incidentas buvo gerai suplanuota prorusiškų aktyvistų provokacija”, – sakė gubernatorius Ihoris Baluta.

Pasak jo, žmonės, atvažiavę mikroautobusu, sąmoningai provokavo ginčą su demonstraciją surengusia viena prorusiška grupe, o vėliau vėl išvažiavo. Prorusiški aktyvistai juos vijosi ir rado tą mikroautobusą pastatytą prie Ukrainos nacionalistų štabo, kur įsiplieskė susirėmimas.

“Samdyti provokatoriai iš kaimyninės šalies rengia profesionalias provokacijas”, – sakė A.Avakovas. Jis apkaltino nuversto prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus sąjungininkus neramumų rytų Ukrainoje finansavimu, padedant “ekstremistinėms Rusijos jėgoms”.

Socialiniame tinkle “Facebook” paskelbtame pranešime ministras paragino Ukrainos žmones: “Nesileiskite jų manipuliuojami! Sustabdykite šią isteriją … Tai ne žaidimas kareivėliais – tai tikras konfliktas ir tikrų žmonių gyvybės.”

Tuo tarpu Maskvoje aukštas URM pareigūnas Konstantinas Dolgovas, atsakingas už žmogaus teisių reikalus, socialiniame tinkle “Twitter” rašė, kad Charkove “neofašistinių smogikų” areštą turėtų lydėti didesnio masto veiksmai, siekiant “neutralizuoti ir nubausti įsisiautėjusius ekstremistus”.

Vakarų šalys, kurios ruošiasi skelbti ekonomines sankcijas Rusijai dėl sekmadienį Kryme referendumo, kuris gali lemti šio Ukrainos regiono aneksiją, atmeta Rusijos pareiškimus, jog naujoji Kijevo valdžia yra smarkiai veikiama ultradešiniųjų ukrainiečių nacionalistų, kuriems priklauso kai kurie svarbūs postai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija, reaguodama į vieno demonstranto žūtį per ketvirtadienį vykusius susirėmimus Donecke, perspėjo, kad Maskva turi teisę ginti savo tėvynainius Ukrainoje – nors Ukrainos pareigūnai nurodė, kad tame mieste žuvęs vyras buvo ultradešiniosios nacionalistų partijos aktyvistas.

Charkovo valdžia uždraudė šį savaitgalį mieste planuotus politinius susirinkimus. Tačiau Donecko teismas atmetė panašų draudimą, paskelbtą vietos pareigūnų.

Ukrainos laikinasis prezidentas Olehas Turčynovas sakė, kad Rusijos pajėgos telkiamos prie Ukrainos rytinių sienų ir yra “pasiruošusios įsiveržti bet kuriuo metu”. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį neigė, jog esama kokių nors invazijos planų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: