darbopartija.lt archyvo nuotr.

Vilniaus apygardos teismui pirmadienio rytą nepavyko toliau tęsti Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylos – į posėdį neatvyko kaltinamoji Seimo narė Vitalija Vonžutaitė. Jos advokatas pranešė, kad “darbietė” paguldyta į ligoninę Santariškėse. Anksčiau sirgęs V.Uspaskichas šįkart į posėdį atvyko.

Teismas paskelbė pertrauką iki 13 valandos ir įpareigojo V.Vonžutaitės advokatą Arūną Petrauską pristatyti dokumentus apie ginamosios būklę, nes jis jų nepateikė.

A.Petrauskas posėdyje pranešė, kad V.Vonžutaitė naktį greitosios pagalbos automobiliu buvo nugabenta į ligoninę.

“Ar tu matei, kad aš kada nors kalbėčiau?”, – po posėdžio žurnalistams paprašius komentaro apie V.Vonžutaitės sveikatos būklę atsakė advokatas ir toliau bendrauti su žiniasklaida nepanoro.

Dėl V.Vonžutaitės sveikatos būklės teismo posėdžiai nevykdavo ir anksčiau. Seimo narė yra atsisakiusi duoti parodymus teismui.

Pernai rugsėjo 19 dieną Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl “AND Klinikos” direktorės Eglės Galgauskienės galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Tuomet buvo nustatyta, kad Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, buvo pateiktos įtarimų keliančios medicinos pažymos, pateisinančios kaltinamosios V.Vonžutaitės nedalyvavimą teismo posėdžiuose, taip vilkinant teismo procesą.

Įvertinti “AND Klinikos” medikų veiksmus prokurorų paprašė Vilniaus apygardos teismas. Mat paaiškėjo, kad pavasarį privačios klinikos gydytoja, dėl kurios išduotos pažymos kaltinamoji Darbo partijos byloje V.Vonžutaitė beveik du mėnesius galėjo nedalyvauti teismo posėdžiuose, net nematavo pacientei temperatūros, nors diagnozavo gripą. Kaltinamoji medikų pažymomis nedalyvavimą teismo posėdžiuose grindė nuo šių metų kovo 15-osios iki gegužės 5-osios. Vėliau dėl galimo medicininių pažymų klastojimo byla buvo nutraukta.

“Jeigu iki to laiko (13 val. pirmadienį-BNS) pristatys pažymą, tada galėsime kalbėti apie nagrinėjimo perspektyvas – koks susirgimas, kaip ilgai jis gali trukti, kiek gali būti trukdoma nagrinėti bylą. Visi žmonės suserga, kol neturime duomenų paneigiančių, kad liga yra simuliuojama ar netikra, kažkokių kitokų vertinimų pateikti negaliu”, – žurnalistams sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Kaip skelbta, Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį panaikino sprendimą į atskirą išskirti Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho bylą, ir nurodė, kad vadinamoji juodosios buhalterijos byla visų kaltinamųjų atžvilgiu turi būti nagrinėjama kartu.

Nutartyje teigiama, kad Vilniaus apygardos teismas nesulaukė patikrinimo rezultatų iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl V.Uspaskichui išduotos medikų pažymos pagrįstumo, sprendimas išskirti bylą buvo neracionalus ir skubotas, tokio sprendimo priėmui trūko duomenų, kad kaltinamasis dėl sveikatos ilgai negalės dalyvauti posėdžiuose. Be to, konstatuota, kad nėra pakankamo pagrindo išskirti bylą, jei kaltinamasis posėdyje nebuvo trumpiau nei mėnesį.

“Kita vertus susirgimai, kaip opaligė, negali būti laikomi toliomis ligomis, dėl kurių ilgai negali dalyvauti teismo posėdyje”, – sakė teisėjas L.Šiukšta.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas, išskirdamas kaltinamojo V.Uspaskicho bylą į atskirą, vadovavosi nuostata greičiau išnagrinėti bylą dėl kitų kaltinamųjų.

Vilniaus apygardos teismas sukčiavimu kaltinamo V. Uspaskicho baudžiamąją bylą į atskirą išskyrė kovo viduryje politikui dėl ligos trečią kartą iš eilės neatvykus į Darbo partijos bylos posėdį.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Be V. Uspaskicho, kaltinimai pateikti dar trims asmenims.

V.Uspaskichas kaltinimus atmeta ir sako, jog byla yra politinė.

Jeigu V.Vonžutaitė pirmadienį būtų atvykusi, byla būtų nagrinėjama toliau – būtų pakartota kaltinamųjų Marinos Liutkevičienės ir Vytauto Gapšio apklausos, paskelbti tam tikri dokumentai. Pasak S.Versecko, tą būtų buvę galima padaryti per vieną dieną. Po šių veiksmų būtų sekusi prokuroro kalba – S.Verseckas būtų paskelbęs, kokias siūlo bausmes kaltinamiesiems.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: