© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybės paslapties atskleidimu ir piktnaudžiavimu tarnybinėmis pareigomis įtariama prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, pirmadienį pranešė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas.

Anksčiau prokuratūra atsisakydavo nurodyti įtariamosios asmenybę.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė Vilniaus miesto apylinkės teismui perdavusi baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo.

Tyrimas vykdytas nuo pernai spalio, kai naujienų agentūra BNS paskelbė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimus, jog Rusija rengia informacines atakas prieš šalies vadovus.

Anot prokuratūros, pirmasis pranešimas apie įtarimą įteiktas lapkričio 25 dieną, o galutinis – kovo 25 dieną.

“Tyrimo eigoje buvo nustatyta, kad viešai pasklidusi informacija apie Rusijos Federacijos ruošiamas informacines atakas prieš Lietuvos Respublikos vadovus nebuvo paskelbta pilna apimtimi ar pažodžiui perteikiant Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento slaptame rašte nurodytą informaciją”, – teigiama Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Anot jo, tyrimo metu apklausti 36 asmenys, pateikta ir gauta 216 įvairių užklausimų bei atsakymų, atsakyta į 40 proceso dalyvių prašymų ir skundų.

Nutarimas baigti tyrimą priimtas kovo pabaigoje. Dar beveik tris mėnesius po to vyko proceso dalyvių susipažinimas su byla bei pateiktų skundų nagrinėjimas, iš kurių paskutinis Vilniaus apygardos teisme išnagrinėtas šių metų birželio 9 dieną.

Vėliau pirmadienį į žurnalistų klausimus atsakys tyrimą kontroliavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas.

Bylą turėtų nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Šiame ikiteisminiame tyrime pernai BNS redaktorės namuose buvo atliktos kratos, ji buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį. Vilniaus apygardos teismas gruodį nusprendė, kad šie sprendimai buvo nepagrįsti.

Praėjusią savaitę prokuroras BNS naujienų agentūrą informavo, kad tyrimo metu buvo klausomi ir įrašinėjami 17 BNS darbuotojų pokalbiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: