A. Vaitkevičiaus nuotr.

Šį penktadienį, lapkričio 6-ąją, į Kauną iš įvairiausių Lietuvos kampelių suvažiuos Vytauto Didžiojo universiteto absolventai. Be tradicinio aukciono bei susitikimų, šiemet jų lauks ir smagi džiazo muzika, galimybė geriau pažinti savo studijų miestą bei prisidėti prie Kauno viešųjų erdvių puoselėjimo.

„Dviejų metų Absolvento dienos organizavimo patirtis parodė, kad mūsų absolventams tai yra įdomu ir reikalinga: jie noriai sugrįžta pas mus ir dalinasi savo mintimis, džiaugiasi universiteto įkvėptais pasiekimais. Gerai praleidžiame laiką kartu, diskutuojame, jie geranoriškai tampa įvairių mūsų projektų partneriais bei rėmėjais“, – sakė VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

Gražia tradicija tapusi Absolvento diena šiemet skiriama temai “Universitetas – kaip gyvenimo šansas”. Bendraujant, dalinantis atsiminimais ir sukaupta patirtimi, bus kviečiama pasvarstyti, kuo universitetas svarbus kiekvieno absolvento gyvenime ir kaip universiteto dvasią formuoja jo auklėtinių gyvenimas bei pasiekimai.

Nors svarbiausi šventės akordai palikti vakarui, pirmais renginys prasidės dar vidurdienį. 12 val. skverelyje šalia VDU rūmų (K. Donelaičio g. 52) bus atidengta menininko Tomo Žukausko skulptūra „Radinys“. Pasak VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dekano doc. Jono Vaičenonio, akmeninis kūrinys, vaizduojantis neolito laikų akmeninį kirvį, užpildys tuštoką miesto viešąją erdvę bei suteiks jai naujų prasmių.

„Ši skulptūra – lyg praeities kultūros laiškas šiuolaikiniam pasauliui, tiltas tarp būtojo ir esamojo laiko. Simboliška, kad ją įkurdinome šalia Humanitarinių mokslų fakulteto, kuriame tiek daug jaunų žmonių semiasi žinių apie mūsų istoriją bei kultūrinį palikimą“, – sakė J. Vaičenonis.

14 val. V-ojo aukšto galerijoje (K. Donelaičio g. 52) bus atidaryta Absolvento dienai skirta fotografijų paroda „Didžioji Lietuva“, kurios autorė – Kovo 11-osios akto signatarė Birutė Valionytė.

Šiek tiek vėliau, nuo 15 ir 19 val. VDU fakultetai ir katedros kvies šiltai ir jaukiai pabendrauti su draugais, dėstytojais ir prisiminti gerus studijų laikus.

Atvykusiųjų į jungtinę vakaro programą lauks maloni staigmena – dar spaustuvės dažais kvepianti knyga „Kauno atradimai“. Šis leidinys – tai kitoks VDU studentų, dėstytojų, profesorių žvilgsnis į miestą, jų asmeniški pasakojimai, pristatantys svarbiausius miesto istorijos, universitetinės kultūros, meno, architektūros, fotografijos, teatrinio bei literatūrinio gyvenimo momentus ir kviečiantys atrasti juos šių dienų Kaune. Leidinyje taip pat pateikiamas informatyvus 100 lankytinų objektų mieste gidas bei žemėlapis.

VDU savo absolventus kvies ne tik iš naujo atrasti savo studijų miesto grožį, bet ir prisidėti prie jo puoselėjimo. Vienas tokių projektų suteiks absolventams galimybę įsiamžinti bendroje Alma Mater ir miesto erdvėje. Kiekviena absolventų laida VDU Kauno botanikos sodui galės padovanoti unikalaus dizaino, kurį sukurs Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto studentai, suoliuką su dedikacine lentele.

Bendroji Absolvento dienos programa tęsis 18 val. – tuomet VDU didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) prasidės europarlamentaro, VDU profesoriaus Leonido Donskio paskaita „Universitetas – kaip gyvenimo šansas“. 19 val. įsigyti vienetinių, nepakartojamą istoriją turinčių objektų vilios tradicinis aukcionas “Iš širdies į širdį“, kuriame surinktos lėšos bus skirtos VDU bibliotekai. Tarp siūlomų įsigyti vertybių – VDU krepšinio komandos centro puolėjo Dariaus Šilinskio apranga ir VDU studentų iškovotas Europos jaunimo čempionato sidabro medalis, pirmasis Kauno mero, VDU absolvento Andriaus Kupčinsko darbo lagaminėlis, prof. Leonido Donskio knyga, vakarienė su VDU rektoriumi ir jo komanda, taip pat kompasas su Rektoriaus parašu.

21 val. šventinę programą vainikuos festivalio “VDU džiazo jungtys” koncertas, kuriame – pianisto Motiejaus Bazaro, Arno Mikalkėno ir italų smuikininko Kristiano Fratimos muzikinė premjera.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: