VII forte - istorijos ir tautinio metalo reginys
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Neseniai lankytojams atvertas Kauno tvirtovės VII fortas žingsnis po žingsnio tampa nauja novatoriškų kultūrinių projektų erdve. Šioje erdvėje pamažu kuriama kiek kitokia istorinė kultūrinė aplinka – čia istoriją, pamažu jau pamirštamą mūsų kartos, stengiamasi išsaugoti pasitelkiant įvairias meno bei kultūros formas.

Šį šeštadienį , liepos 16 dieną, 16 valandą Kauno tvirtovės VII forte susijungs atgijusi istorija ir šiuolaikinė muzika. Forte įvyks unikalus teatralizuotas muzikinis pasirodymas „Forto sakmės: gyvosios istorijos ir tautinio metalo šou“. VII fortas jau ne pirmą kartą tampa ne tik turtingą istoriją primenančiu statiniu, bet ir kultūrinių projektų erdve. Tokiais renginiais stengiamasi visuomenei priminti į praeitį grimztantį Lietuvos istorinį paveldą.

Renginyje lankytojai turės unikalią galimybę ne tik pasižvalgyti po VII forto teritoriją, pasivažinėti Antrojo pasaulinio karo šarvuočiu, apžiūrėti tikros istorinės ginkluotės parodą, įsiamžinti forto fotoateljė, bet ir įsijausti į teatralizuotą XX a. mūšių inscenizaciją, kurios metu skambės vienos garsiausių Lietuvos metalo grupių – „Thundertale“ gyvai atliekama muzika.

Grupės lyderis Laurynas Baškys vadina šį pasirodymą vienu įdomiausių grupės istorijoje. „Dar neteko girdėti, kad toks renginys kada nors būtų rengtas Lietuvoje. „Thundertale“ komanda džiaugiasi galėdama koncertuoti Lietuvai istoriškai svarbiose vietose. Siekiame, kad ir klausytojai neliktų abejingi. Galbūt tai net galima pavadinti šių laikų kova.

Keičiasi laikai – keičiasi ir kovos priemonės. Ne veltui renginio plakate vaizduojami sukryžiuoti šautuvas ir gitara. Tautinis lietuvių identitetas vis labiau nyksta ir rizikuojame jį prarasti visiškai. Kiekvienas pagal savo galimybes turime rasti būdus kaip išsaugoti tautiškumą. Praėjusiais amžiais žmonės už Tėvynę kovojo ginklu. Šiais laikais už tautos unikalumo išsaugojimą mes kovojame muzika ir dainomis“, – detalėmis apie renginio prasmę dalinosi muzikantas.

Pasak Ž. Mišle, menas – tai mūšis. Mene nereikia savęs tausoti. Šiame renginyje bus galima pamiršti nuobodų slampinėjimą po muziejų erdves ir liūdnų pasakojimų klausymą, prastą nuotaiką ir veiksmo nebuvimą, vietoj to bus galima išgirsti, pamatyti bei patirti daug naujų ir įdomių įspūdžių.

Šiuo renginiu siekiama paneigti įsisenėjusius mitus apie istoriją, muziejus bei tai, kad mokytis ir tobulėti yra neįdomu. Organizatoriai tikisi, kad renginyje apsilankęs jaunimas (ir ne tik) iš renginio išsineš dalelę tikrosios lietuvių tautos istorijos, kuri padės suprasti tikrąją tautos praeities svarbą dabarčiai. Kiekvienas tikras menas aplenkia laiką – jis prabėga, o darbai lieka.

Kur: Kauno tvirtovės VII fortas;

Kada: liepos 16 dieną 16 valandą;

Kas: Forto sakmės: gyvosios istorijos ir tautinio metalo šou.

Bilietus platina kauno tvirtovės infocentras (Archyvo g. 61, Kaunas).

Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: