(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Gegužės 15 – 19 dienomis Vokietijoje, Štutgarte vyksiančiame septintajame tarptautiniame vaikų ir jaunimo teatrų festivalyje „Schöne Aussich-2010“ pirmą kartą dalyvaus ir Lietuvai atstovaus teatras „Atviras ratas“. Paskutiniųjų šio kūrybinio sezono gastrolių metu bus parodytas pirmasis ir bene populiariausias teatro spektaklis – autobiografinės improvizacijos „Atviras ratas“.
„Atviras ratas“ – netradicinis spektaklis. Sėdėdami ratu tarp žiūrovų, aktoriai prisimena savo vaikystės ir paauglystės istorijas. Prisimindami praeitį, atkurdami situacijas, aktoriai bando išpažinti save bei kalbėti atvira teatrine kalba. Pasakodami apie save jie pasakoja ir apie kitus, bando gydytis ir gydyti teatru. Nors šiuos pasakojimus stebi žiūrovai, projekto autoriai įvardija tai ne kaip spektaklį, o kaip teatro laboratoriją, nes tai nenutrūkstantis procesas. Gyva improvizacija paremtas „Atviras ratas“ ieško naujo santykio su žiūrovais, tapdamas teatro laboratorija, nuolat kintančia, atsinaujinančia ir todėl aktualia. Pasak režisieriaus Aido Giniočio, „Atviro rato“ credo – bendravimas su žiūrovu ne nuo scenos pakylos, o akis į akį“. 2005 metais autobiografinės improvizacijos „Atviras ratas” buvo apdovanotos Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausias spektaklis jaunimui.
Nuo 1998 metų Štutgarte vykstantis festivalis „Schöne Aussich“ yra vienas svarbiausių teatrų vaikams ir jaunimui renginių ne tik Vokietijoje, bet ir Europoje. Festivalį organizuojantys JES (Junges Ensemble Stutgart) teatras ir teatro vaikams bei jaunimui festivalis Baden-Württemberge per devynias festivalio dienas siekia pristatyti naujausius bei įdomiausius spektaklius vaikams ir jaunimui. Gegužės 15-23 dienomis vyksiančio festivalio metu savo pastatymus rodys teatrai iš Belgijos, Čekijos, Italijos, Nyderlandų, Suomijos, Vokietijos. Šiais metais septintasis tarptautinis festivalis „Schöne Aussich“ vyksta kartu su tryliktuoju kasmetiniu Vokietijos regiono Baden- Württembergo teatrų vaikams ir jaunimui festivaliu.
Per penkias viešnagės Štutgarte dienas teatro „Atviras ratas“ aktoriai anglų kalba suvaidins tris spektaklius. Tai bus paskutinė užsienio kelionė baigiantis ketvirtajam kūrybiniam teatro „Atviras ratas“ sezonui.

LR Kultūros ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: