© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino neigiamą išvadą Seime svarstomai įstatymo pataisai, kad homoseksualumo kritika, įtikinėjimai keisti orientaciją nebūtų laikomi diskriminavimu ar patyčiomis.

Kaip posėdyje sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis, viena iš nepritarimo priežasčių – neaiškumas, kodėl pataisų iniciatoriai išskiria tik homoseksualus, nors pildomas Baudžiamojo kodekso straipsnis kalba ir apie kitas žmonių grupes.

“Taip pat įvertinus tai, kad 170 Baudžiamojo kodekso straipsnio dispozicijos turinys yra pakankamai aiškus, abejonių kelia aiškinamajame rašte įtvirtintas įstatymo projekto rengėjų siekis patikslinti šio straipsnio nuostatas ir apsaugoti konstitucinę piliečių teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti”, – aiškino ministras.

Be to, anot jo, įstatymo projekte “gausu techninio pobūdžio trūkumų”.

Seimas po pateikimo yra pritaręs Baudžiamojo kodekso pataisai, kad “seksualinio elgesio ar seksualinės praktikos, įsitikinimų ar pažiūrų kritika arba aptarimas, arba įtikinėjimas pakeisti tokį elgesį, praktiką, įsitikinimus ar pažiūras, savaime nelaikoma tyčiojimusi, niekinimu, neapykantos skatinimu, diskriminavimu ar skatinimu diskriminuoti”.

Pataisą įregistravo konservatoriai Irena Degutienė, Rytas Kupčinskas, Vytautas Juozapaitis, “darbiečiai” Dangutė Mikutienė ir Gediminas Jakavonis, socialdemokratas Edvardas Žakaris, liberalas Eugenijus Gentvilas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius bei “Drąsos kelio” partijos frakcijos atstovas Algirdas Patackas.

Parlamentarai aiškina pataisą teikiantys visuomeninių organizacijų siūlymu, kad “pareikšta kritika ar pastaba dėl seksualinės orientacijos nebūtų sutapatinama su diskriminacija, tyčiojimosi, neapykantos skatinimu, įžeidinėjimu ar šmeižtu”.

“Pastaraisiais metais padaugėjo pareiškimų iškelti baudžiamąsias bylas pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnį, remiantis bet kokiais neigiamais vertinimais ir pasisakymais apie žmonių grupę ar jai priklausančius asmenis”, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato sankcijas tiems asmenims, kurie viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: