lrv.lt archyvo nuotr.

Likus dienai iki privalomo pateikimo Seimui, Vyriausybė posėdyje antradienį pritarė kitų metų valstybės biudžeto projektui. Trečiadienį projektas turi būti pateiktas Seimui.

Tačiau naujasis Seimas neabejotinai koreguos projektus. Pavyzdžiui, socialdemokratų partijos vadovas ir galimas pretendentas į naujos Vyriausybės vadovus Algirdas Butkevičius žada “racionaliai” planuoti valstybės išlaidas. Jis pirmiausia siūlytų peržiūrėti kitų metų biudžeto projektą, atsisakyti naujų objektų statybos, kurie “tikrai nėra šiandien Lietuvai labai svarbūs ir reikalingi”, daugiau asignavimų skirti valstybės turto valdymo modernizavimui, tartis su Europos Komisija dėl didesnių asignavimų žemės ūkiui.

A.Butkevičius sako, jog staigių mokestinių permainų ir “naktinių” mokesčių reformų neplanuoja.

Vyriausybės patvirtintame projekte numatoma, kad valstybės biudžeto pajamos kitąmet turėtų siekti beveik 26,394 mlrd. litų, asignavimai – 26,394 mlrd. litų, o biudžeto deficitas – 697,427 mln. litų. Planuojamos 2013 metų valstybės biudžeto pajamos yra 2,2 proc. (549,069 mln. litų), išlaidos – 2,5 proc. (638,487 mln. litų) didesnės nei planuotos šiemet, o deficitas – 14,7 proc. (89,418 mln. litų) didesnis.

Įprastai, ne Seimo rinkimų metais, dokumentus Vyriausybė svarsto apie dvi savaites, o Seimui jie turi būti pateikti vėliausiai spalio 17-ąją.

Prieš 2008 metų Seimo rinkimus tuometinė socialdemokratų Vyriausybė 2009 metų biudžeto projektą pradėjo svarstyti spalio 8-ąją. Tačiau viešai tuometinio projekto duomenys buvo atskleisti tik spalio 13-ąją, praėjus dienai po Seimo rinkimų.

Siekdama nedidinti mokesčių ir nemažinti viešojo sektoriaus išlaidų, dabartinė Vyriausybė planuoja, kad fiskalinis šalies deficitas 2013 metais sieks 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto. Šiemet jis turėtų būti ne didesnis kaip 3 proc. BVP.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: