(c) Zalgiris.lt archyvo nuotr.

Kauno „Žalgirio“ komanda trečiadienį, Vasario 16 d. šventę padovanojo ne tik savo aistruoliams, bet ir visai Lietuvai. Žalgiriečiai po atkaklios, įdomios ir dramatiškos kovos Eurolygos „Top 16“ etape po pratęsimo įveikė Turkijos krepšinio grandą ir šioje turnyro stadijoje be pralaimėjimų iki šiol žengusį „Fenerbahce Ulker“ klubą – 85:84.

Nuo pat pirmųjų akistatos minučių ant parketo užvirė bekompromisė kova. Po Trento Plaistedo tolimo dvitaškio ir Martyno Pociaus prasiveržimo „Žalgiris“ pirmavo 4:1. Turkai atsakė dviem sėkmingais išpuoliais, tačiau pražangą išprovokavo ir abi baudas sumetė T.Plaistedas (6:5). Nors varžovai smeigė tritaškį, tą patį netrukus padarė ir Tadas Klimavičius (9:8). Maža to, padvigubinę gynybą žalgiriečiai perėmė kamuolį iš Šarūno Jasikevičiaus ir žaibišką ataką baigė lengvais Manto Kalniečio taškais (11:8). Svečiai iš karto paprašė minutės pertraukėlės, po kurios žaidimas tapo mažiau rezultatyvus (11:11). Sėkmingai į žaidimą įsiliejo Bobanas Marjanovičius, kuriam pasirodžius aikštelėje žalgiriečiai po netaiklių savo metimų vis gaudavo progas kartoti atakas. Vidurio puolėjui sumetus abi baudas švieslentėje degė skaičiai 13:11. Kėlinuko pabaigoje po vieną taiklią baudą dar pridėjo Paulius Jankūnas ir B.Marjanovičius, o žalgiriečiai pirmavo 15:11.

Antrasis ketvirtis prasidėjo antruoju T.Klimavičiaus šūviu iš toli (18:14), tačiau „Fenerbahce Ulker“ komanda spurtavo ir persvėrė rezultatą – 22:18. T.Plaistedas atsakė dvitaškiu, nepaisant to, po Š.Jasikevičiaus metimo turkai susigrąžino keturių taškų pranašumą – 24:20. Aikštelės šeimininkų trenerių štabas iš karto sušaukė minutės pasitarimą, po kurio vieną baudą ir tritaškį pridėjo M.Pocius, išlygindamas rezultatą (24:24). Po akimirkos turkai prarado kamuolį, o ataką įspūdingu dėjimu baigė T.Plaistedas – 26:24. Matydamas tokį rungtynių scenarijų pertraukėlės paprašė jau turkų ekipos treneris. Tiesa, apčiuopiamos naudos tai nedavė – du taškus pelnė Tomas Delininkaitis (28:24). Kėlinukui artėjant prie pabaigos įsišaudė ir svečių snaiperiai, po varžovų tritaškio šie pirmavo 29:28. Tiesa – neilgai, paskutinę atakos laiko sekundę pasižymėjo B.Marjanovičius (30:29). Vis tik po pirmosios rungtynių dalies „Žalgiriui“ nepavyko – ketvirtį dvitaškiu baigė „Fenerbahce Ulker“ – 31:30.

Po ilgosios pertraukos „Žalgirį“ į priekį vedė Traviso Watsono ir M.Browno duetas – šiems krepšininkams pelnius septynis taškus švieslentėje degė identiški skaičiai 37:37. Netrukus savo taškų sąskaitą atidarė ir Mindaugas Kuzminskas, o Kauno ekipa išsiveržė į priekį – 39:37. Po DeJuano Collinso ir T.Delininkaičio baudų metimų „Žalgiris“ kiek įtvirtino pranašumą – 43:39. Deja, ilgiau išlaikyti persvaros žalgiriečiams nepavyko – dvi greitos svečių atakos ir rezultatas tapo lygus 44:44. Vienu metu turkai netgi buvo priekyje, tačiau šiem nesuvaldžius emocijų žalgiriečiai išnaudojo savo progas nuo baudų metimų linijos, o rezultatą vėl dėjimu persvėrė T.Plaistedas (49:47). Prieš paskutines dešimt minučių klausimų buvo kur kas daugiau nei atsakymų – 49:49.

Žalgiriečiai M.Pociaus metimu iš vidutinio nuotolio pradėjo ketvirtąjį ketvirtį (51:49). Tiesa, svečiai spurtavo ir įgijo penkių taškų pranašumą. Vis tik ilgiau būti padėties šeimininkais turkams nepavyko: M.Brownas pataikė su bauda, T.Plaistedas neklydo iš po krepšio, o P.Jankūnas tiksliai šovė iš vidutinio nuotolio (58:59). Nepaisant to, po sėkmingos „Žalgirio“ atkarpos tokį patį spurtą surengė ir varžovai – po dar vieno turkų tritaškio šie nutolo – 64:58. Kauniečiai paprašė minutės pertraukėlės, o po jos abi baudas šaltakraujiškai sumetė D.Collinsas (60:64). Apsiginti nepavyko (60:66), tačiau viltis sugrąžino T.Delininkaičio šūvis iš toli (63:66). Įkvėpti šio epizodo šeimininkai surengė greitą ataką, po kurios dvi baudas pataikė M.Kalnietis (65:66). Užpulti turkams ir vėl nepavyko, tuo tarpu pražangą išprovokavo kapitonas P.Jankūnas, kuriam rankos nesudrebėjo -67:66. Svečiai iš Turkijos po minutės pertraukėlės pelnė du taškus su pražanga, tačiau sėkmingu išpuoliu atsakė M.Kalnietis. Turkai turėjo laikos atsakui, tačiau prarado kamuolį, o P.Jankūno tritaškis skriejo pro šalį.

Pratęsimą svečiai pradėjo tikslia lyg iš natų ataka, tačiau nesnaudė ir T.Delininkaitis (71:71). Nepaisant to, varžovai pataikė iš toli (71:74). Vis tik žalgiriečių atsakas buvo kur kas įspūdingesnis – paskutinę atakos laiko sekundę M.Pocius pataikė tritaškį su pražanga (75:74). „Fenerbahce Ulker“ puolime ir toliau nesnaudė, tačiau pusiausvyrą atsatė D.Collinso itin svarbus tritaškis (78:78). Žalgiriečiams pavyko apsiginti, savo ruožtu puolime sporto halėje susirinkusių aistruolių emocijų laužą uždegė paskutinę atakos laiko sekundę sudėtingą tritaškį realizavęs T.Klimavičius (81:78). Po minutės pertraukėlės turkai taikliai šovė iš toli, tačiau sustabdyti M.Pociaus nesugebėjo (82:80).

Antros sėkmingos atakos iš eilės varžovams surengti žaliai balti neleido, o iki pratęsimo pabaigos buvo likusios 22 sekundės. Sekė pražanga prieš T.Delininkaitį, kurio rankos nedrebėjo – 84:80. Nepaisant to, viltis išsaugojo greita „Fenerbahce Ulker“ ataka (82:84). Svečiai dar spėjo prasižengti prieš M.Kalnietį, o šis pataikė vieną baudą. Vis tik pergalei to užteko, nes varžovų metimas tikslo nepasiekė. Aidint finalinei sirenai – dramatiška ir pelnyta „Žalgirio“ pergalė rezultatu 85:84.

„Žalgiris“: M.Pocius 13 (4 atk. kam.), T.Delininkaitis 13, T.Plaistedas 12 (4 atk. kam.), D.Collinsas 9, T.Klimavičius 9 (4 atk. kam.), M.Kalnietis 7 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), M.Brownas 6, P.Jankūnas 5 (7 atk. kam.), B.Marjanovičius 5, T.Watsons 4 (5 atk. kam.), M.Kuzminskas 2.

„Fenerbahce Ulker“: O.Onanas 23, E.Preldzičius 19 (6 atk. kam.), O.Savasas 10 (6 atk. kam.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: