(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija turės apsispręsti ar į naujai ruošiamą gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo projektą turi būtų įtrauktas draudimas Lietuvoje naudoti gyvūnus cirke. Atsižvelgiant į nekontroliuojamą situaciją su cirko gyvūnais Lietuvoje, tokį draudimą naudoti gyvūnus cirke į naująjį projektą siekia įtraukti gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“. Su prašymu įtraukti šį draudimą į ministeriją kreipėsi ir kita organizacija – Lietuvos gyvūnų globos draugija.

„Keliaujantys cirkai kiekvieną savaitę keliasi iš vienos vietos į kitą. Tuo metu cirko gyvūnai nuolat laikomi vilkiko priekabose ir narvuose, kur jų prigimtiniai gyvenimo ir judėjimo poreikiai niekaip negali būti patenkinami. Šiuo metu atsakingos valstybės institucijos puikiai žino apie šią situaciją, tačiau nesiima jokių griežtų priemonių užtikrinti šių gyvūnų gerovės bei apsaugos. Tai tik įrodo, kad mūsų valstybė nėra įgali tinkamai rūpintis cirkuose laikomais gyvūnais bei juos apsaugoti.  Todėl yra būtina kuo skubiau į naujojo gyvūnų globos ir laikymo įstatymo projektą įtraukti draudimą naudoti gyvūnus cirke, siekiant ateityje apsaugoti gyvūnus nuo kančių“, – teigė Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Ypatingą susirūpinimą gyvūnų gerovės tarnybai kelia situacija su Lietuvoje veikiančiu registruotu cirku „Ąžuolyno meškučių cirkas“, kur nuolat randami ir nepašalinami grubūs gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimai. Be to, iki 2004 metų šio cirko pasirodymuose dalyvavo šimpanzė Regina, neturinti jokių įsigijimo dokumentų. Ši beždžionė jau šešerius metus yra laikoma cirko vadovo namuose Kaune, namo pusrūsyje įrengtame narve be dienos šviesos ir galimybės išeiti į lauką. Remiantis Lietuvoje galiojančiomis Aplinkos ministerijos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintomis laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklėmis 7-1.2 punktu ir draudžiamų laikyti nelaisvėje laukinių gyvūnų rūšių sąrašu, fiziniams ir juridiniams asmenims draudžiama nelaisvėje laikyti visų rūšių beždžiones. Tačiau iki šiol jokia atsakinga valstybinė institucija nesusidomėjo ir nesiėmė priemonių patikrinti kokiomis sąlygomis ir kur yra laikomas šios rūšies gyvūnas.

Š.m. sausio 4d. raštu Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“ kreipsi į Aplinkos ministerijos ministrą prašydama imtis priemonių konfiskuoti neteisėtai ir netinkamomis sąlygomis laikomą šimpanzę. Tokios rūšies gyvūnui Lietuvoje tinkamų gyvenimo sąlygų nėra,  todėl bendradarbiaujant su tarptautinę organizaciją tarnyba surado vietą šimpanzės perkėlimui į laukiniams gyvūnams skirtą rezervatą Jungtinėje Karalystėje. Viena iš perkėlimo sąlygų  yra reikalavimas, kad šimpanzė būtų oficialiai konfiskuota. Apie tai informavus aplinkos ministerijos atsakingą darbuotoją buvo gautas įstatymams prieštaraujantis atsakymas, kad šimpanzės konfiskavimo procedūros nebus imtasi, nenurodant priežasties.

Daugelyje pasaulio šalių gyvūnų naudojimas cirkuose jau yra uždraustas Austrijoje, Kosta Rikoje, Izraelyje ir Singapūre yra visiškai draudžiama naudoti laukinius gyvūnus cirkuose. Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Indijoje, Švedijoje draudžiama naudoti cirke tam tikras gyvūnų rūšis. Belgijoje, Estijoje ir Lenkijoje draudžiama naudoti cirke laivėje pagautus laukinius gyvūnus.

Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“ yra visuomeninė pelno nesiekianti organizacija, jungianti bendraminčius, kuriems rūpi gyvūnų gerovė. Tarnyba, remiama visuomenės, savo veikla siekia išspręsti humaniškais ir efektyviais metodais valkataujančių ir benamių gyvūnų problemą Lietuvoje.

“Gyvūnų apsaugos fondas” tai gyvūnų gerovės tarnybos “PIFAS“ projektas, kurio pagrindiniai tikslai: skatinti gyvūnų gerovę ir jų apsaugą bei gyvūnų gerovės įstatymų įgyvendinimą; užtikrinti, kad būtų įgyvendinamos 5 gyvūnų laisvės bei didinti visuomenės domėjimąsi visų gyvūnų gerove, skatinti pagarbą ir gailiaširdiškumą gyvūnams.

Daugiau informacijos:

Brigita Kymantaitė

Direktorė

VšĮ Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“

Tel. +370 65111666

El.paštas: brigita@pifas.org

www.pifas.org

www.gyvunuapsauga.lt

 

 

 

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: