© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vainikavo naujienų agentūros AFP sudarytą įtakingiausių pasaulyje žmonių sąrašą 2014 metais, pažymėtais didelį poveikį padariusių konfliktų Europoje ir Artimuosiuose Rytuose bei aptemdytais kraštutinio smurto epizodų.

Džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” (IS) lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) ir Nigerijos moksleivės, pagrobto Čiboko miestelyje islamistų grupuotės “Boko Haram” taip pat buvo paminėtos tarp svarbiausių asmenybių, o šis faktas atspindi karingų grupuočių, kurių programos radikalesnės netgi už propaguojamas tarptautinio teroristų tinklo “al Qaeda”, iškilimą.

IS kovotojų žiauriai nužudyto amerikiečio žurnalisto Jameso Foley (Džeimso Foulio) kenčiančių tėvų pademonstruotas nepaprastas orumas taip pat sulaukė pripažinimo sąraše, sudarytame AFP pagrindinių redaktorių po konsultacijų su daugiau negu 370 agentūros žurnalistų, dirbančių visame pasaulyje.

Diane ir Johnas Foley (Dajen ir Džonas Fouliai) niekada nesiliovė kovoję dėl savo sūnaus – su AFP bendradarbiavusio reporterio, tapusio pirmuoju įkaitu iš Vakarų šalių, kuriam egzekuciją įvykdė “Islamo valstybė”. Internete paskelbtas šiurpus vaizdo įrašas išprovokavo įtūžį, paskatinusį pasiųsti JAV kariuomenę į konfliktus Irake ir Sirijoje.

AFP pernai paskelbė įtakingiausių 2013 metų žmonių sąrašą, kurį vainikavo Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) – buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas, atskleidęs Amerikos vykdomo elektroninio šnipinėjimo mastą, Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) ir pakistanietė moksleivė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), šiais metais pelniusi Nobelio taikos premiją.

AFP nuomone, 2014 metais didžiausią įtaką pasaulio įvykiams padarė šie žmonės:

VLADIMIRAS PUTINAS: Įsiplieskus Ukrainos konfliktui ir Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį, santykiai tarp Vakarų šalių ir Maskvos pašlijo labiausiai nuo Berlyno sienos griūties 1989 metais. 62 metų V.Putinas yra esminis veikėjas konfrontacijoje, kuri gali peraugti į naują šaltąjį karą.

ABU BAKRAS AL BAGHDADI: Irakietis “Islamo valstybės” lyderis, gimęs 1941 metais, yra centrinė figūra Artimuosius Rytus krečiančiame konflikte. Jis pasiskelbė kalifu didelėse teritorijose, kurią IS kovotojai užėmė Sirijoje ir Irake, ir valdo ją geležiniu kumščiu. Kovai su šiais džihadistais buvo įkurta JAV vadovaujama koalicija.

NIGERIJOS MOKSLEIVĖS: Grupuotė “Boko Haram” pagrobė 276 moksleives Nigerijos šiaurės rytiniame Čiboko miestelyje balandžio viduryje, o tas incidentas sukrėtė visą pasaulį. Socialiniuose tinkluose žmonės rengė kampanijas su šūkiu “Sugrąžinkite mūsų mergaites” (#bringbackourgirls). Tos moksleivės tapo simboliu, atspindinčiu žiaurumus, vykdomus “Boko Haram”, kuri yra paskelbusi palaikanti “Islamo valstybę”. Iš pagrobtų mergaičių 219 tebėra “Boko Haram” rankose, ir nėra jokių ženklų, kaip ir kada jos bus paleistos ir ar tai iš viso kada nors bus padaryta.

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS: Kai argentinietis Jorge Bergoglio (Chorchė Bergoljas) 2013 metais buvo išrinktas Katalikų Bažnyčios vadovu, greitai tapo aišku, kad jis bus naujo stiliaus pontifikas. Pranciškus tai patvirtino šiais metais, ištiesdamas ranką išsiskyrusioms poroms, nors ir nesiėmė jokių konkrečių žingsnių šioje srityje. Jis taip pat gynė krikščionis, gyvenančius Artimuosiuose Rytuose, ir ragino įtakinguosius islamo intelektualus pasmerkti džihadistų smurtą.

MALALA YOUSAFZAI: Ši Pakistanietė paauglė tapo pasauliniu simboliu, kai 2012 metų spalio 9-ąją buvo pašauta į galvą Talibano kovotojų ir vos nežuvo, užsitraukusi islamistų rūstybę dėl savo pareiškimų, kad mergaitės taip pat turi teisę į švietimą. 17-metė aktyvistė tapo jauniausiu kada nors Nobelio taikos premiją pelniusiu žmogumi. Šį apdovanojimą ji pasidalijo su Indijos vaikų teisių aktyvistu Kailashu Satyarthi (Kailašu Satjarthiu).

JOSHUA WONGAS: Šis 18-metis yra vienas iš pagrindinių veidų prodemokratiniame Honkongo judėjime, šiais metais pademonstravusiame didelio masto nepaklusnumą centrinei Kinijos vyriausybei. Nors “Skėčių revoliucija” buvo sustabdyta arba bent sutrikdyta, Joshua Wongas ir kiti lyderiai įsitikinę, kad jų reikalavimai užtikrinti realią demokratiją nebegalės būti ignoruojami.

DIANE ir JOHNAS FOLEY: Jų sūnus Jamesas Foley, amerikietis laisvai samdomas žurnalistas, buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metų lapkritį. Jis tapo pirmuoju iš IS įkaitais laikomų Vakarų šalių piliečių, kuriam ta grupuotė įvykdė egzekuciją. Kol jų sūnus buvo laikomas pagrobtas, tėvų pastangos jį išvaduoti atsitrenkdavo į JAV institucijų kategorišką atsisakymą derėtis su pagrobėjais. Diane ir Johnas drąsiai ir oriai saugojo jo atminimą.

OSCARAS PISTORIUS (Oskaras Pistorijus): Ši parolimpinė sporto žvaigždė iš Pietų Afrikos Respublikos tapo metų bylos, prikausčiusios žiūrovus prie televizorių jo šalyje ir visame pasaulyje, pagrindiniu veikėju. O.Pistorius nušovės savo širdies draugę Reevą Steenkamp (Revą Stenkamp) 2013 metų Valentino dienos paryčiais. Po televizijos transliuoto bylos nagrinėjimo teisėjai jį pasiuntė penkeriems metams už grotų dėl netyčinės žmogžudystės. Prokurorai dabar apskundė tą nutartį ir siekia, kad sportininkas būtų teisiamas dėl tyčinės žmogžudystės.

THOMAS PIKETTY (Toma Piketi): Prancūzų ekonomistas, parašęs didelės apimties veikalą “Kapitalas XXI amžiuje” (Le Capital au XXIe siecle), pardavė šimtus tūkstančių savo knygos egzempliorių Prancūzijoje, JAV ir Didžiojoje Britanijoje, kur jo akademinės teorijos apie didėjančią ekonominę nelygybę pasirodė esančios artimos daugeliui skaitytojų. Kartu su šių metų Nobelio ekonomikos premija vadinamą apdovanojimą pelniusiu Jean’u Tirole’u (Žanu Tiroliu) Th.Piketty patvirtina, kad Prancūzija tebeturi ekonomikos mokslo šviesulių, nors pačios šalies ekonomiką krečia krizė.

JACKAS MA (Džekas Ma): Kinijos verslumo dvasios simboliu tapęs Jackas Ma įkūrė interneto milžinę “Alibaba”, apjungiančią paslaugas, panašias į teikiamas elektroninės parduotuvės “Amazon”, elektroninių aukcionų sistemos “eBay” ir paieškų sistemos “Google”. Rugsėjį “Alibaba” akcijomis pradėta prekiauti Volstrite, o jos pirminis viešasis akcijų siūlymas buvo visų laikų didžiausias. Šis 50-metis buvęs anglų kalbos mokytojas yra turtingiausias žmogus Kinijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: