Aleksejus Navalnas / instagram archyvo nuotr.

Žinomas Kremliaus kritikas Aleksėjus Navalnas planuoja grįžti į Rusiją, kai tik pasveiks nuo apnuodijimo. Ši žinia apie opozicijos lyderio planus pasiekė po  Rusijos paramedikų pasakojimų, nesutampančių su Maskvos teorija, jog A.Navalną ištiko koma dėl medžiagų apykaitos sutrikimo ar dėl aukšto cukraus kiekio kraujyje.

Rugpjūčio 20 d. Sibiro paramedikai, apžiūrėję lėktuve blogai pasijutusį A.Navalną, patvirtino klinikinį apsinuodijimo atvejį, teigia neoficialūs šaltiniai.

„Visi buvo įsitikinę, jog tai – apsinuodijimas“, – teigė šaltinis, Omsko ligoninėje sekęs Navalno gydymą.

Po dviejų dienų Aleksėjus Navalnas buvo nuskraidintas į Vokietiją, kur vietos pareigūnai teigė, kad yra „neabejotinų įrodymų“, jog jis buvo nuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „novičioku“. „Reuters“ šaltinis Omsko ligoninėje teigė, kad Kremlius įsakė lėktuvu A.Navalną perkelti į Berlyną, tuo tarpu Maskva tai neigia.

Pasak „The New York Times“ – neįvardytas Vokietijos saugumo pareigūnas – teigė, kad A.Navalnas kalbėjo su Vokietijos prokuroru apie planus grįžti atgal į Rusiją, kai tik pasveiks.

„Jis neplanuoja būti tremtiniu Vokietijoje. Jis nori grįžti namo į Rusiją ir tęsti savo misiją“, – sako pareigūnas. Taip pat jis tvirtino, jog A.Navalnas atrodė aštraus proto.

Berlyno „Charité“ ligoninė pirmadienį atskleidė, kad Aleksėjui Navalnui nebereikia plaučių ventiliatoriaus, o jis pats jau sugeba atsikelti iš lovos.

„Jis puikiai supranta savo būklę, puikiai žino, kas nutiko ir kur jis yra“, – sako „The New York Times“ šaltinis. Portalas pridūrė, jog opozicijos lyderis nebendradarbiaus su Rusija ir jų prašymų kartu su Vokietija tirti apnuodijimą.

Vokietija pareiškė laukianti Rusijos atsakymų į klausimus apie A.Navalno nuodijimą, nors pastaroji paneigė šalies dalyvavimą šiame incidente. Rusija taip pat skundėsi, jog Vokietija ignoravo Rusijos prašymą pateikti įrodymus, kad A.Navalnas buvo apnuodytas būtent „novičioku“.

A.Navalno bendražygiai stengėsi, kad Rusija pradėtų kriminalinį tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti, tačiau jiems to padaryti nepavyko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: