Aleksejus Navalnas Maskvoje / Youtube nuotr.

Sekmadienį, vos iš Vokietijos į Maskvą atskridus žinomam opozicionieriui Aleksejui Navalnui, šį sulaikė Rusijos policija. Opozicijos lyderis penkis mėnesius gydėsi Vokietijoje po to kai, Vakarų ekspertų teigimu, buvo apnuodytas Novičiok chemine medžiaga.

Navalnas, nepatogumus Kremliui keliantis dėl savo kampanijų prieš korupciją ir suklastotus rinkimus Rusijoje, gruodžio 29 d. buvo įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą dėl lygtinės bausmės pažeidimų, susijusių su atidėta bausme sukčiavimo byloje. Politikas tvirtina, kad sukčiavimo byla pagrįsta politiniais motyvais. 

Vakarų ekspertų išvadomis, jis buvo apnuodytas sovietine, nervus paralyžiuojančia, Novičiok grupei priklausančia chemine medžiaga. Navalnas tvirtina, kad ataka buvo surengta Putino nurodymu. Atliktas „Bellingcat“ svetainės tyrimas nurodė, kad prie šio apnuodijimo prisidėjo Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB).

Maskvos Vnukovo oro uoste, kuriame turėjo nusileisti Navalno lėktuvas, susirinko daugybė jo šalininkų, norėjusių pasveikinti opozicijos lyderį ir nepabūgusių 20 laipsnių šalčio.

Dar prieš „OMON“ riaušių policijai pradedant išvaryti žmones, susispaudusius mažoje teritorijoje atvykimų terminale, kurią supo metalinės tvorelės ir policijos pareigūnai, atvykę žurnalistai ir šalininkai sužinojo, kad dėl techninių priežasčių lėktuvas buvo nukreiptas į Šeremetjevo oro uostą, esantį už 50 km.

Visą dieną buvo sutelktos gausios, pilnai apsiginklavusios policijos pajėgos, o policijos sunkvežimiai apsupo pastatą, prie kurio susirinkti ir pasitikti Navalną paskatino „Facebook“ sukurtas renginys, kuriame dalyvavo tūkstančiai gero linkinčių žmonių.

Keletas Navalno rėmėjų, įskaitant jo brolį Olegą ir advokatę bei jo populiaraus „YouTube“ kanalo prodiuserę Liubov Sobol, buvo suimti oro uosto terminale, likus kelioms valandoms prieš aktyvisto lėktuvo nusileidimą.

Oro uosto apsaugos tarnyba Navalno šalininkams sakė, kad į terminalą bus įleidžiami tik turintys galiojančius bilietus, tačiau šimtai, pop dainininkės Olgos Buzovos, fanų, kurie skrido iš Maldyvų, sakė, kad buvo taip pat įleisti. Kai kurie Navalno šalininkai nusipirkę lėktuvų bilietus, kad galėtų patekti į terminalą sakė įtariantys, kad priešininko pasitikimas tėra tik Kremliaus strategija nukreipti dėmesį nuo jo sugrįžimo.

Atsisveikinimo bučinys

Ne ilgai trukus po nusileidimo, garsiausias Kremliaus kritikas buvo sulaikytas ties pasų kontrole, kur atsisveikindamas pabučiavo savo žmoną Juliją ir buvo išvestas policijos pareigūnų.

Главное впечатление – если коротко и без эмоций: Алексей Навальный наносит удар по путинскому режиму, жертвуя собой.

А если с эмоциями, то всё на этом снимке.

(Фотография Тимура Олевского/The Insider)

Posted by Akunin Chkhartishvili on 2021 m. sausio 17 d., sekmadienis

Trumpame pranešime, Rusijos Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) pranešė, kad Navalnas suimtas dėl keleto lygtinės bausmės pažeidimų ir bus sulaikytas iki teismo sprendimo.

Tolimesnes priemones, taikomas Navalnui, nustatys teismas,“ rašė pranešime.

Aleksejaus Navalno teismas vyko Chimkų policijos poskyryje, kur ir atvežė oro uoste sulaikytą politiką. Kas iš esmės pažeidžia nusistovėjusią Rusijos Federacijos teisminių procesų tvarką. Aleksejus Navalnas teismo sprendimu areštuotas 30-čiai parų.


Į procesą buvo neįleidžiami Kremliui nepalankūs žurnalistai ir stebėtojai. Aleksejaus Navalnas procesą pavadino pasityčiojimu.

Visoje Rusijoje esantys A. Navalno vadovaujamo „Kovos su korupcija fondo” štabai pakvietė žmones į masinius protestus sausio 23 d.

Pasaulio lyderiai kreipėsi į Rusiją dėl žinomo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno paleidimo į laisvę, kurį sulaikė jam vos nusileidus Maskvoje.

Žemiau pateiktas įvairių valstybių atstovų pranešimų, dėl Navalno sulaikymo Šeremetjevo oro uoste sekmadienį, sąrašas.

JAV Valstybės sekretorius Maikas Pompeo:

Su rimtu susirūpinimu pažymime, kad jo sulaikymas yra vėliausias iš virtinės bandymų nutildyti Navalną bei kitus opozicionierius ir nepriklausomus balsus, kritikuojančius Rusijos valdžią.“

Užtikrinti politiniai lyderiai nebijo konkuruojančių balsų, nesmurtauja prieš politinius oponentus ir neteisėtai jų nesulaiko.“

Išrinktojo JAV prezidento Džo Baideno nacionalinio saugumo patarėjas Džeikas Salivanas:

Ponas Navalnas turi būti paleistas nedelsiant, o kaltininkai, atsakingi už siaubingą pasikėsinimą į jo gyvybę, turi būti patraukti atsakomybėn.“

Kremliaus išpuoliai prieš poną Navalną nėra tik žmogaus teisių pažeidimas, bet ir siekiančių būti išgirstais Rusijos žmonių įžeidimas.“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova: „Gerbkite tarptautinę teisę, nepažeidinėkite suverenių valstybių nacionalinių įstatymų ir spręskite problemas savo pačių šalyse.“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen:

Smerkiu Rusijos valdžią, kuri sulaikė Aleksejų Navalną. Ji turi nedelsiant jį paleisti ir užtikrinti jo saugumą.“

Politinių oponentų sulaikymas prieštarauja tarptautiniams Rusijos įsipareigojimams.“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Čarlis Michelis:

Raginu Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti.“

ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis:

Rusijos pareigūnai privalo gerbti Aleksejaus Navalno teises ir nedelsiant jį paleisti. Teisminės valdžios politizacija yra nepriimtina.“

Latvijos, Lietuvos ir Estijos užsienio reikalų ministerijos:

ES turi veikti greitai ir jei jis nebus paleistas, tuomet ji turėtų imtis svarstyti dėl sankcijų įvedimo [Rusijai].“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: