Donaldas Trumpas ir Jeffas Bezosas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Po daugybės nesibaigiančių vidinių bei išorinių protestų, dabar „Amazon“ pradeda protestą prieš Pentagoną dėl nuosprendžio JEDI kontraktą atiduoti „Microsoft“.

Praradę vyriausybės kontraktą „Microsoft“ kompanijai, „Amazon“ jaučiasi įsiutę.

Megakorporacijos planai mesti iššūkį Pentagono spalio mėnesio sprendimui skirti $10 milijardų debesų kompiuterijos kontraktą „Microsoft“. Planas siekia modernizuoti JAV kariuomenės IT operacijas, sujungti daugumą karinių sistemų į vieną sistemą, pavadintą JEDI. „IBM“ ir „Oracle“ taip pat buvo svarstomos kaip tinkamos kontraktui – „IBM“ ėmėsi teisinių veiksmų keletą dienų prieš kontrakto kainos siūlymus, o „Oracle“ jau tris kartus per praeitą savaitę.

Oficialiai pateiktas „Amazon“ protestas teigia, kad sprendimas buvo priimtas dėl politinių priežasčių. Drewas Hardeneris, „Amazon“ atstovas spaudai, pareiškime nurodė:

„Mūsų šaliai svarbu, kad vyriausybė bei išrinkti atstovai administruotų pirkimus objektyviai ir laisvu nuo politinės įtakos būdu. Daugumoje JEDI vertinimo proceso aspektuose buvo aiškių trūkumų, klaidų ir neabejotinas šališkumas, tačiau svarbu tai, jog šie dalykai būtų išnagrinėti ir ištaisyti.“

Liepos mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas „labai rimtai“ svarstė įsikišti „Microsoft“ vardu. Tai iš dalies vedė į Pentagono žiniasklaidos instruktažą, kuris bandė pasiūlyti nešališkumo garantijas. Metų metus Trumpas viešai Twitter‘yje „kibo“ prie  „Amazon“ generalinio direktoriaus ir “Washington Post” savininko Jeffo Bezoso.

Valdininkai atkakliai laikėsi nuomonės, kad tikrąją grėsmę kėlė kinų techninės kompanijos, ne prezidento komentarai apie įsikišimą. Generolas leitenantas Johnas Shanahanas, Pentagono Jungtinio dirbtinio intelekto centro vadovas, tvirtino, kad „mūsų priešininkai juda į priekį savu tempu, nesvarbu su „Alibaba“, „Baidu“ ar „Tencent“.“

Spalio pabaigoje Jim‘o Mattis‘o, buvusio Pentagono darbuotojo, knygoje tvirtinama, jog Donaldas Trumpas norėjo išmesti „Amazon“ iš JEDI kontrakto. „Amazon“ kritimą iš sosto pagreitino eilės skandalų, politinių intervencijų bei augančių konkurentų priešiška reakcija, kuri vis labiau stumia kompaniją iš pirmenybių nepaisant dominavimo debesų kompiuterijos industrijoje.

„Esame nustebinti tokios išvados,“ tuo metu sakė „AWS“ atstovas spaudai. „ „AWS“ yra aiški lyderė debesų kompiuterijoje, ir išsamus tik lyginamųjų pasiūlymų vertinimas aiškiai veda prie kitokios išvados.“

Tyrimų įmonė „Gartner“ pažymi „Amazon Web Service’s“ debesų kompiuteriją turinčią 48 procentus rinkos akcijų, kol „Microsoft Azure“ atsilieka su 15.5 proc. „AWS“ taip pat išlieka vienintelė kompanija turinti Pentagono aukščiausio lygio apsaugos priėjimą, žymimą „Impact Level 6“. „Microsoft“ pergalė turėtų potencialo ne tik pagreitinti procesą gauti “Impact Level 6”, bet ir įgytų pagreitį tapti rimta alternatyva „Amazon“, kaip pageidaujamas pasirinkimas vyriausybinėms sutartims.

Nepaisant viso korporacinio kovojimo, JEDI išlieka prieštaringa.  „Microsoft“ darbuotojai organizavo protestą prieš projektą, tačiau jų nepritarimas buvo ignoruojamas. Pentagonas taip pat priešinasi, bandydami įtikinamai paaiškinti pagrindinę informaciją, supančią JEDI projektą, ir kam jo iš tikrųjų reikia.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: