Twitter.com archyvo nuotr.

Kremlius buvo priverstas pareikšti, kad prezidentas Vladimiras Putinas yra sveikas ir gyvas, kai internete pasklido įvairių gandų dėl Rusijos lyderio, kuris jau savaitę nesirodė viešumoje.

V.Putinas paskutinį kartą viešumoje buvo pastebėtas kovo 5 dieną, kai susitiko su Italijos premjeru Matteo Renzi (Matėju Renciu). Nuo to laiko Rusijos žmonės vis labiau smalsavo, kur pradingęs jų lyderis – ypač kai buvo atšauktas šią savaitę turėjęs įvykti jo vizitas Kazachstane.

62 metų V.Putinas stengiasi pabrėžti esantis sveikas ir tvirtas vyras bei retai atostogauja.

“Nėra jokio reikalo nerimauti – jis visiškai sveikas”, – V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį sakė radijui “Echo Moskvy”.

V.Putinas taip pat atidėjo susitikimą, per kurį planuota pasirašyti partnerystės sutartį su Gruzijos separatistinio Pietų Osetijos regiono lyderiu, ir nepasirodė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) susitikime.

D.Peskovas sakė, kad sutartis su Pietų Osetijos separatistais gali būti pasirašyta ateinančią savaitę ir kad V.Putino dalyvavimas FSB susitikime nebuvo planuotas.

Pasak jo, V.Putinas dabar sutelkęs dėmesį į Rusijos ekonomikos krizę ir “nuolat rengia susitikimus, bet ne visi tie susitikimai yra vieši”.

Paklaustas, ar V.Putinas rankos paspaudimas tebėra stiprus, D.Peskovas nusijuokė ir atsakė: “Jis gali sulaužyti ranką.” Tačiau atstovas neatsakė į klausimą, kada V.Putiną bus galima vėl pamatyti per televiziją.

“Kai pavasarį išlenda saulė … ir pakvimpa pavasariu, (žmonėms) prasideda paaštrėjimai, – D.Peskovas sakė naujienų agentūrai TASS. – Mes į tokius paaštrėjimus reaguojame ramiai, kantriai atsakinėjame į užduodamus klausimus.”

Naujienų portalas RBK dar labiau pakurstė gandus, pareiškęs, kad Kremliaus paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame V.Putinas matomas susitinkantis su regionų gubernatoriais ir moterimis, minint Tarptautinę moters dieną praeitą savaitgalį, iš tikrųjų buvo nufilmuotas anksčiau. D.Peskovas tai paneigė.

Paskutinis toks gandų pliūpsnis dėl Rusijos autoritarinio lyderio sveikatos buvo kilęs 2012 metais, kai V.Putinas atšaukė virtinę kelionių į užsienį ir atrodė šlubuojantis. Tąsyk Kremlius aiškino, kad prezidentas patyrė traumą sportuodamas.

Gandai Maskvoje apie šalies lyderių sveikatą – tikrai jokia naujiena. V.Putino velionio pirmtako Boriso Jelcino ir buvusio Sovietų Sąjungos vadovo Leonido Brežnevo sveikatos būklė dažnai tapdavo karšta pokalbių tema.

“Ar Putinas mirė?” – klausė vienas tinklalapis. Tas klausimas buvo pateiktas tuščiame puslapyje, kuriame spragtelėjus mygtuką iššokdavo sarkastiški atsakymai – tokie kaip “Ne”, “Dar ne” ir “Atleiskite, jis dar gyvas”.

Rašytojas ir žurnalistas Andrius Užkalnis savo Facebook paskyroje situaciją pakomentavo taip:

“Vienas dalykas, kurio laukia visi sveiki žmonės: “Gal tikrai jau nugaišo išpurtusi botoksinė žiurkė Putinas?”

Antras dalykas, kurio laukiu, ko gero, tik aš vienas: Žliumbsiančios ir moralizuosiančios kaliausės, kurios, tik prasidėjus linksmybėms, rašys “negražu džiaugtis dėl kito mirties”, “vis tiek žmogus buvo”, “o jei čia tavo artimasis būtų numiręs”?

Man negresia. Aš neturiu artimųjų, kuriuos milijonai norėtų vietoj šarvojimo pakabinti žemyn galva ant šviestuvų, kad juos apšiktų praskrendantys paukščiai ir kad jie iš lėto supūtų po lietum ir vėju.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: