Buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio gydytojai reikalauja nedelsiant jį perkelti iš kalėjimo ligoninės, kurioje, protestuodamas prieš įkalinimą, jis atsidūrė po bado streiko, į geriau aprūpintos civilinės ligoninės intensyviosios terapijos skyrių.

Michailas Saakašvilis, spalio pradžioje įkalintas po grįžimo iš tremties ir prieš keletą savaičių paskelbęs bado streiką, yra kritinės būklės ir negauna tinkamos priežiūros, pranešė gydytojai.

Dabartinė paciento sveikatos būklė laikoma kritine“, – teigiama Sakartvelo žmogaus teisių gynėjo suburtos medikų tarybos pranešime, kuriame priduriama, kad kalėjimo ligoninė, kurioje gydomas prezidentas, neatitinka jo medicininių poreikių. Gydytojai pareikalavo nedelsiant perkelti Michailą Saakašvilį į intensyviosios terapijos skyrių geriau įrengtoje civilinėje ligoninėje.

Praėjusią savaitę Michailas Saakašvilis, kuris 48 dienas atsisakė valgyti protestuodamas prieš savo įkalinimą spalio 1 dieną, dėl pablogėjusios būklės buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę. Tačiau nepaisant gydytojų įspėjimų, kurie teigė, kad jo gyvybei gresia pavojus, Sakartvelo vyriausybė iki šiol atsisakė jį perkelti iš kalėjimo ligoninės į civilinę įstaigą.

Teigia bijantis dėl savo gyvybės

Antradienį Sakartvelo teisingumo ministras Rati Bregadze pareiškė, kad įstaiga, kurioje dabar yra Michailas Saakašvilis, „turi visą reikiamą įrangą kalinio sveikatos būklei stebėti“. „Saakašvilis visada buvo aprūpintas medicinine pagalba“, – sakė jis.

53 metų buvęs lyderis teigė, kad kalėjime su juo sargybiniai elgėsi netinkamai, jis bijojo dėl savo gyvybės. Žmogaus teisių organizacijos pasmerkė tokį elgesį su Michailu Saakašviliu, manydamos, kad tai yra politiškai motyvuotas kerštas.

Keletas opozicijos parlamentarų taip pat paskelbė bado streiką, reikalaudami tinkamo gydymo Michailui Saakašviliui. To reikalavo ir Jungtinės Valstijos bei Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Politinė krizė

Michailas Saakašvilis paskelbė, kad sutiks nutraukti bado streiką, su sąlyga būti perkeltam į civilinę „aukšto lygio kliniką“. Lapkričio 9 dieną dešimtys tūkstančių žmonių protestavo Tbilisyje reikalaudami paleisti buvusį valstybės vadovą.

Michailo Saakašvilio areštas paaštrino politinę krizę, kilusią po 2020 m. vykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija apkaltino suklastotais. Rinkimus per plauką laimėjo šiuo metu valdanti „Sakartvelo svajonės” partija.

Provakarietiškas buvęs prezidentas Michailas Saakašvilis spalio 1 dieną grįžo į Sakrtvelą po aštuonerių metų tremties. Iš karto suimtas, jis buvo įkalintas už „piktnaudžiavimą valdžia“. Ministras pirmininkas Irakli Garibashvili sukėlė skandalą pareiškęs, kad Michailas Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“ ir kad vyriausybė buvo priversta jį suimti, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: