Rusijos bendrovės „Spasatel Karev“ remonto laivas / Wikimedia Commons

Suomijos valdžios institucijos pranešė, kad Rusijos telekomunikacijų kabelis Baltijos jūroje buvo aptiktas pažeistas spalio mėn. maždaug tuo pačiu metu, kai buvo pažeista povandeninė infrastruktūra Švedijoje ir Suomijoje.

„Lapkričio 6 dieną Rusijos gelbėjimo laivas „Spasatel Karev“ pradėjo remontuoti „Rostelekom“ telekomunikacijų kabelį „Baltika“ Suomijos įlankoje“, – teigiama Suomijos ekonomikos ministerijos pranešime.

Spalio 12 dieną Rusijos valstybinis telekomunikacijų operatorius „Rostelekom“ informavo suomių ministeriją apie telekomunikacijų kabelio „Baltika“, kurio dalis yra Suomijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, pažeidimą.

Tai įvyko praėjus penkioms dienoms po to, kai dėl nuotėkio spalio 8 d. buvo uždarytas dujotiekis „Balticconnector“ tarp Suomijos ir Estijos.

Spalio mėn. Švedijos vyriausybė taip pat pranešė, kad telekomunikacijų kabelis, jungiantis Skandinavijos šalį su Estija, buvo pažeistas tuo pačiu metu kaip ir dujotiekis.

„Rostelecom“ pranešė Suomijos valdžios institucijoms, kad „Baltika“ kabelį, besidriekiantį apie 1 000 km nuo Sankt Peterburgo iki Rusijos eksklavo Kaliningrado, reikia skubiai remontuoti, kad būtų užtikrintas paslaugų teikimas regione.

Spalio mėn. Suomijos policija pareiškė mananti, kad žalą „Balticconnector“ vamzdynui padarė įvykio vietoje rastas inkaras, kuris greičiausiai priklausė Kinijos laivui.

Valdžios institucijos nepatikrino su Honkongo vėliava plaukiojančio laivo „Newnew Polar Bear“ prieš jam išplaukiant į Rusijos šiaurinius teritorinius vandenis.

Suomijos ministras pirmininkas Petteri Orpo sakė, kad Šiaurės šalis bendradarbiauja su Pekinu siekdama išsiaiškinti daugiau informacijos apie laivą.

Praėjusiais metais, padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Vakarų dėl karo Ukrainoje, trys iš keturių „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje sprogo po vandeniu, todėl buvo nutrauktas pagrindinis tiekimo kelias iš Rusijos į Europą.

Šio sabotažo priežastis kol kas nežinoma.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: