Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžioji Britanija ketvirtadienį pradės rusų oligarcho ir Kremliaus kritiko Boriso Berezovskio mirties priežasties tyrimą, skrodimui parodžius, kad jis mirė dėl pasikorimo, pranešė policija.

Detektyvai didžiausią dėmesį skiria 67 metų magnato psichologinei būklei paskutinėmis gyvenimo dienomis. Jis buvo rastas negyvas šeštadienį, savo didžiuliame name Askote į vakarus nuo Londono.

Draugai sako, kad jis pastarosiomis savaitėmis buvo labai prislėgtas, nes palaimėjo daug milijonų svarų jam atsiėjusią teisinę kovą su Romanu Abramovičiumi – kitu Didžiojoje Britanijoje apsigyvenusiu rusų oligarchu, kuriam priklauso Anglijos futbolo klubas “Chelsea” ir kuris kažkada buvo jo protežė. Be to, neseniai buvo nutrūkę B.Berezovskio santykiai su gyvenimo drauge.

B.Berezovskio asmens sargybinis išlaužė vonios duris, nes kelias valandas nematė savo boso, ir rado jį gulintį vonioje ant grindų.

“Skrodimo, kurį atliko Vidaus reikalų ministerijos patologas, rezultatai rodo, kad mirties priežastis atitinka pasikorimą”, – sakoma Temzės slėnio policijos pareiškime.

“Patologas nerado nieko, kas rodytų smurtines grumtynes”, – priduriama pareiškime.

Nepatvirtintais pranešimais, šalia lavono buvo rastas šalikas.

Kitų testų, tarp jų – toksikologinių, rezultatai paaiškės tik po kelių savaičių, nurodė policija.

Tyrimas bus pradėtas Vindzore netoli Askoto. Didžiojoje Britanijoje tokiais tyrimais siekiama nustatyti mirties priežastį, nepasakant, kas dėl jos yra kaltas.

B.Berezovskio draugas, taip pat Kremliaus kritikas Aleksandras Litvinenka 2006 metais Londone buvo nunuodytas radioaktyvia medžiaga, o našlė tvirtina, kad jos vyrą nužudė Maskvos agentai.

Pranešama, kad B.Berezovskio testų pavyzdžiai bus nusiųsti į Britanijos Atominių ginklų įstaigą, kuri nustatė radioaktyvaus polonio-210 buvimą A.Litvinenkos organizme.

Į magnato namus atvykusio greitosios pagalbos mediko prietaisui parodžius, kad valdose gali būti pavojingos medžiagos, tuos namus patikrino cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių medžiagų paieškos specialistai, tačiau jie nieko nesurado.

Daugelis B.Berezovskio draugų kalbėjo apie pastaruoju metu prislėgtą jo būklę. Žurnalas “Forbes” savo interneto svetainėje paskelbė interviu, kurį B.Berezovskis penktadienį davė žurnalistui Iljai Žeguliovui ir kuriame sakė, kad jo “gyvenimas nebeturi prasmės” ir kad jis tik norįs grįžti į Rusiją.

Tačiau Rusijos žiniasklaida, kuri skelbia įvairiausias sąmokslo teorijas, pradedant nužudymu ir baigiant netikros mirties surežisavimu, regis, ir toliau su tam tikru skeptiškumu vertina galimą galutinę tyrėjų išvadą, kad B.Berezovskis pasikorė.

Valstybinė naujienų agentūra “RIA Novosti” nurodė, kad pradinės išvados dėl jo mirties aplinkybių “ne suteikė aiškumo, bet iškėlė dar daugiau klausimų”, ir pažymėjo, kad britų policija nepaskelbė jokios informacijos apie tai, kaip tiksliai B.Berezovskis galėjo pasikarti.

Nepaisydamas numanomos B.Berezovskio depresijos, kitas Britanijoje gyvenantis rusų išeivis, buvęs čečėnų sukilėlis Achmedas Zakajevas, sakė abejojantis dėl savižudybės.

“Nemanau, jog jo reikalai buvo tokie prasti, kad jis būtų užbaigęs savo gyvenimą savižudybe”, – sakė A.Zakajevas “BBC Russian”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: