© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) antradienį išvyksta valstybinio vizito į Vokietiją, kurio metu pirmą kartą apsilankys buvusioje koncentracijos stovykloje.

Karalienė ir jos sutuoktinis princas Philippas (Filipas) ketina aplankyti Bergen-Belzeno stovyklą, kurioje mirė savo dienoraščiu išgarsėjusi Anne Frank (Ana Frank) ir jos sesuo Margot (Margo), likus vos kelioms savaitėms iki 1945 metų balandžio 15 dienos, kai stovyklos belaisvius išlaisvino britų pajėgos.

Ji lankysis seserims skirtame memoriale ir susitiks su išgyvenusiais šios stovyklos belaisviais bei jų išvaduotojais.

“Tai vieta, kurią karalienei dera aplankyti”, – sakė 89 metų Bernardas Levy (Bernardas Levis), kuris būdamas jaunas karys prisidėjo prie stovyklos išlaisvinimo ir kurio karalienė paprašė dalyvauti vainiko padėjimo ceremonijoje.

“Pasakoti apie Holokaustą yra pirmos svarbos reikalas, nes daug vaikų šiandien apie jį nežino. Ten apsilankydama karalienės atiduos savo duoklę”, – sakė jis.

Pasak B.Levy, daugelis mačiusiųjų arba patyrusių stovyklos siaubus ilgai bandė užmiršti praeitį, tačiau dabar pastebėjo, kad nori apie tai kalbėti. Šiai grupei žmonių B.Levy priskiria ir save.

“Po 70 metų atsirado žmonių, kurie nori ką nors papasakoti prieš savo mirtį”, – sakė jis.

89 metų Elizabeth ir 94-erių Philipo, kurie į Vokietiją atvyksta antradienio vakarą, laukia įtempta darbotvarkė.

Trečiadienį po pasiplaukiojimo Šprė upe numatytas Elizabeth susitikimas su Vokietijos kanclere Angela Merkel Berlyne. Britų karališkoji pora taip pat susitiks su prezidentu Joachimu Gaucku (JoachimuGauku).

Ketvirtadienį svečiai leis šalies finansiniame centre Frankfurte, kur karalienė yra numačiusi susitikti su gyventojais miesto centrinėje aikštėje.

Penktadienį karališkoji pora planuoja susitikimą su berlyniečiais sostinės Paryžiaus aikštėje, o vėliau vyks į koncentracijos stovyklą Žemutinėje Saksonijoje.

Elizabeth ir Philipas anksčiau buvo atvykę valstybinių vizitų į Vokietiją 1965 metų gegužę, 1978 metų gegužę, 1992 metų spalį ir 2004 metų lapkritį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: