Donaldas Trumpas / JAV prezidentūros nuotr.

Prieš daugiau nei du metus baigusiam savo kadenciją, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui buvo pareikšti 7 kaltinimai, įskaitant ir neteisėtą įslaptintų dokumentų saugojimą. Kol kas kaltinimai nėra vieši.

D. Trumpo advokatas Jimas Trusty televizijos transliuotojui CNN teigė, kad buvusio prezidento teisininkų komandai buvo pateikta tik tam tikra informacija apie kaltinimus, o pats kaltinimas pateiktas nebuvo. Advokatas taip pat teigė, kad apkaltos dokumentuose, kuriuos gavo, yra daug neatitikimų, melagingų pareiškimų ir netgi sąmokslo teorijų. Jungtinių Valstijų teisingumo teisingumo departamentas (angl. The Department of Justice) situaciją komentuoti atsisakė, o kaltinamojo akto viešai nepaskelbė.

„Truth Social“ socialiniame tinkle D. Trumpas pasidalino vaizdo įrašu su prierašu: „Aš esu nekaltas. Džo Bideno (Joe Biden) administracija yra korumpuota. Tai yra kišimasis į rinkimus ir didžiausios visų laikų „raganų medžioklės“ tęsinys. Padarykime Ameriką vėl didžą (angl. Make America Great Again)!!! “

Generelinio prokuroro Merricko Garlando paskirtas specialusis tyrėjas Jackas Smithas analizavo įrodymus, pateiktus prieš buvusį prezidentą D. Trumpą, nuo pat lapkričio mėnėsio. Praėjusiais, 2022m., Floridoje, Mar-a-Lago resorte buvo atlikta krata ir rasta 11 tūkst. dokumentų, iš kurių maždaug 100, buvo pažymėti kaip įslaptinti. Kai kurie buvo žymimi netgi kaip labai slapti.

Dar preitą savaitę buvo pranešta, kad prokuratūra gavo audio įrašų iš 2021m., kuriuose girdėti D. Trumpo prisipažinimas apie įslaptintų dokumentų saugojimą. JAV įstatymai draudžia aukštas pareigas užimantiems pareigūnams, įskaitant ir prezidentą, laikyti įslaptintus dokumentus ne tam skirtoje vietoje. Tai reiškia, kad D. Trumpas negalėjo laikyti įslaptintų dokumentų Baltuosuose rūmuose, nes tai prieštarauja valstybės įstatymams. Kai kurių dokumentų, rastų pas D. Trumpą, pobūdis žinomas. Pavyzdžiui: jis laikė Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Džong Uno laiškus. Kokio turinio dokumentai rasti Mar-a-Lagoje, Floridoje, ir kokią žalą tai padarė nacionaliniam šalies saugumui, kol kas lieka neaišku.

Nepaisant įslaptintų dokumentų skandalo, remiantis apklausų duomenimis, respublikonai D. Trumpą laiko kaip vieną realiausių kandidatų į prezidento postą ateinančiuose JAV prezidento rinkimuose. Po to, kai D. Trumpui buvo paskelbta apkalta, jis el. paštu išsiutė lėšų rinkimo akcijos laišką su tema: „SVARBU: APKALTINTAS“. Po šio el. laiško išsiuntimo, atsirado keletas respublikonų, kurie išreiškė paramą buvusiam JAV prezidentui D. Trumpui.

Tai antrasis kartas, kai D. Trumpui yra pareikšti kaltinimai. Jeigu jie pasitvirtins, jam gali grėsti laisvės atėmimo bausmė. Tačiau teisininkai teigia, kad kaltinimai gali nesutrukdyti D. Trumpui siekti prezidento posto 2024m.

Šių metų balandį D. Trumpas tapo pirmuoju JAV buvusiu prezidentu, kuriam buvo pareikšti 34 kaltinimai dėl verslo dokumentų klastojimo, kurie buvo susiję su kyšio mokėjimu pornografijos žvaigždei Stormy Daniels.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: