Zarema Musayeva | asmeninio archyvo nuotrauka

Zarema Musaeva, žinomo čečėnų žmogaus teisių teisininko ir aktyvisto Abubakaro Yangulbajevo motina, nuteista kalėti 5,5 metų, pranešė Teisių gynimo komiteto grupė.

Rusijos Šiaurės Kaukazo Respublikos Čečėnijos sostinės Grozno vietos teismo teisėjas pripažino Musajevą kalta dėl valdžios užpuolimo ir sukčiavimo – nors kaltinimus moteris griežtai neigė. Abubakaras Yangulbajevas sakė, kad bausmė yra “lygi mirties bausmei”, atsižvelgiant į jo motinos sveikatos būklę.

Užpulti buvo ir moters gynėjai. Musaevos advokatas Aleksandras Nemovas ir garsi žurnalistė Jelena Milashina, atvykę į Čečėnijos sostinę dalyvauti teismo posėdyje,  buvo paguldyti į ligoninę po to, kai buvo smarkiai sumušti pakeliui iš vietos oro uosto.

53 metų moterį Čečėnijos teisėsauga žiauriai sulaikė 2022 metų sausį, šeimos bute Nižnij Novgorodo mieste maždaug už 420 kilometrų į rytus nuo Maskvos. Čečėnijos saugumo pareigūnai taip pat bandė sulaikyti kaltinamosios vyrą, į pensiją išėjusį federalinį teisėją Saydi Yangulbajevą, tačiau negalėjo jo suimti dėl jo teisminio imuniteto.

Musaeva nuo pat sulaikymo buvo laikoma kardomojo kalinimo centre Grozne. Abubakaras Jangulabevas ir žmogaus teisių grupės ne kartą skambino pavojaus varpais dėl blogėjančios jos sveikatos, nes valdžios institucijos neleido moteriai gauti tinkamos medicininės priežiūros.

Abubakaras Yangulbajevas ir jo broliai Baysanguras ir Ibragimas yra aktyvūs Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo kritikai ir yra įsikūrę už šalies ribų. Žmogaus teisių aktyvistai Musajevos suėmimą susiejo su jos sūnų aktyvizmu. Abubakaras Yangulbajevas sausio mėnesį viešai pasiūlė pasiduoti Kadyrovui mainais už motinos paleidimą. Baysanguras ir Ibragimas Yangulbajevas buvo įtraukti į federalinį “teroristų ir ekstremistų” sąrašą 2022 metų lapkritį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: