LR Prezidentūros kancelerijos nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją „energetiniu terorizmu“ po to, kai dėl atnaujintų smūgių šalies energetikos infrastruktūrai be elektros liko apie 4,5 mln. žmonių.

Apie 4,5 mln. vartotojų buvo laikinai atjungti nuo energijos vartojimo“, – sakė V. Zelenskis savo kasdieniame vakaro kreipimesi.

Pats faktas, kad Rusija griebiasi energetinio terorizmo, rodo mūsų priešo silpnumą. Jie negali nugalėti Ukrainos mūšio lauke, todėl tokiu būdu bando palaužti mūsų žmones“, – sakė V. Zelenskis.

Jau kelias savaites Rusijos pajėgos raketomis ir sprogstamaisiais užtaisais apšaudo Ukrainos miestus, matyt, tikėdamosi pakirsti visuomenės moralę ir palaikyti Kijevo vyriausybės vykdomą karą, nes žiema vis labiau įsivyrauja.

Per pastarąjį mėnesį Rusijos smūgiai sunaikino maždaug trečdalį šalies elektrinių. Vyriausybė paragino ukrainiečius kuo labiau taupyti elektros energiją.

Prieš ketvirtadienį vyksiantį Septynių pramoninių galybių grupės susitikimą Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock sakė, kad G7 padės Ukrainai daiktais, įskaitant generatorius ir šildytuvus, kad ši galėtų išgyventi žiemą.

Kovai vis dažniau vykstant Rusijos kontroliuojamame Chersone, Kijevas ketvirtadienį taip pat pasmerkė „masinį priverstinį savo piliečių, gyvenančių Rusijos okupuotuose regionuose, perkėlimą“.

Rusijos okupacinė administracija pradėjo masinį priverstinį Chersono srities kairiojo kranto gyventojų perkėlimą… į laikinai okupuotą Krymą arba į Rusiją“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Panašius trėmimus Rusija taip pat vykdo Zaporožės, Luhansko ir Donecko srityse, taip pat Kryme“.

Maskvos paskirtas Chersono gubernatorius Vladimiras Saldo sakė, kad dėl „masinės raketų atakos“ pavojaus perkelia žmones toliau į regioną arba į Rusiją.

Praėjusią savaitę Maskvos įvesta Chersono valdžia sakė, kad 70 000 civilių gyventojų paliko savo namus dešiniajame Dniepro krante.

Tuo tarpu Tarptautinė atominės energijos agentūra pranešė, kad jos inspektoriai nerado jokių „nedeklaruotos branduolinės veiklos“ požymių trijose Ukrainoje tikrintose vietose.

Inspektoriai šiose vietose apsilankė Kijevo prašymu, siekdami paneigti Maskvos kaltinimus, kad Ukraina ruošiasi panaudoti nešvarias bombas prieš Rusijos karius.

Kijevas išreiškė nuogąstavimus, kad Maskva pati gali panaudoti nešvarią bombą per „netikros vėliavos“ ataką. V. Zelenskis IAEA išvadą pavadino „akivaizdžia“.

Mes suteikėme jiems visišką veiksmų laisvę atitinkamuose objektuose ir turime aiškių ir nenuginčijamų įrodymų, kad niekas Ukrainoje nesukūrė ir nekuria jokių „nešvarių bombų“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: