Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas EPA-ELTA nuotr.

Nors korona viruso atvejų skaičius smarkiai sumažėjo, Anglijoje galioja griežtesnės taisyklės nei kai kuriose kitose šalyse. Tačiau, kai kurios iš jų turėtų būti sušvelnintos nuo kito pirmadienio. Apie kelionių apribojimus nekalbama.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas patvirtino, kad nuo kitos savaitės pirmadienio Anglijoje atidaromos kavinės ir restoranai. Karantino švelninimas numatytas balandžio 12 d.. „Galėtų įvykti taip, kaip buvo planuota“,- pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė Johnsonas. „Aš pats užeisiu į aludę ir atsargiai išgersiu alaus bokalą“, – juokavo Johnsonas.

Nuo balandžio 12 d. visoms parduotuvėms, fitneso studijoms ir kirpykloms Anglijoje bus leista vėl veikti. Kitos Didžiosios Britanijos šalies dalys nustato savo korona viruso taisykles, tačiau dažniausiai suka panašiu keliu. „Karantino švelninimą pateisina mažėjantis infekcijų skaičius“, – sakė Johnsonas.

Žalia šviesa kelionėms į užsienį kol kas nedega

Premjeras kol kas nepateikė jokios konkrečios informacijos apie vasaros atostogas. „Vyriausybė tikisi, kad nuo gegužės 17 dienos galės leisti britams atostogauti užsienyje“, – sakė Johnsonas. Tačiau oficialiai patvirtinti šios datos jis negalėjo. „Norintieji keliauti neturėtų nuvertinti nuolatinių sunkumų kai kuriose paskirties šalyse“, – sakė vyriausybės vadovas.

Nors infekcijos padėtis Didžiojoje Britanijoje dabar yra daug geresnė nei Vokietijoje, britams buvo griežtai draudžiama išvykti iš savo šalies, išskyrus kelias išimtis – pavyzdžiui, darbą, laidotuves ar gydymą. Už neteisėtus bandymus išvykti iš šalies gresia baudos iki 5000 svarų (atitinka maždaug 5900 eurų).

Septynių dienų dažnis per savaitę buvo 44 atvejai 100 000 gyventojų. Vokietijoje pirmadienį šis skaičius buvo beveik 130. Iki Velykų pirmadienio maždaug 60 procentų Jungtinės Karalystės suaugusiųjų buvo paskiepyti pirmąja korona viruso vakcina.

Be to, artimiausiomis savaitėmis turi būti pradėti bandomieji skiepijimo pasų tikrinimai pagal Izraelio pavyzdį pasirinktuose renginiuose – tiek futbolo varžybose, tiek kultūriniuose renginiuose. Didžiosios Britanijos vyriausybė nori tai įvesti per ateinančius mėnesius, kad vėl būtų galima vykdyti didesnius masinius renginius. Kaip alternatyva vakcinacijai nuo korona viruso, taip pat galėtų būti neigiamas tyrimo įrodymas. Tačiau tiek opozicijos politikai, tiek pačios Johnsono konservatorių torių frakcijos dalys jau išreiškė griežtą kritiką ir perspėjo dėl atskirties ir susiskaldymo.

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: